TWR Wereldreis - TWR

‘Hamas-vriend Iran’ – een tip van de sluier opgelicht in TWR Wereldreis

De oorlog tussen Hamas en Israël, en de oplopende spanningen die daarmee verbonden zijn, hebben de wereld opnieuw duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar vrede anno 2024 is. Bij alle conflicten en oorlogsdreiging in het Midden-Oosten lijkt Iran een sleutelrol te spelen. In 1935 werd de naam Perzië veranderd in Iran, wat ‘Land van de Ariërs’ betekent. De nieuwe podcastserie TWR Wereldreis: Iran biedt luisteraars een diepgaande inkijk in een land dat een belangrijke rol heeft in alle spanningen in het Midden-Oosten, maar tegelijkertijd ook vaak omgeven is door onbegrip.

De serie neemt luisteraars mee op een reis door de rijke geschiedenis van Iran, van de oude beschavingen uit Bijbelse verhalen tot de moderne tijd, waarbij het Ayatollah-regime een dreiging vormt voor vrede in de regio, en daardoor ook voor de hele wereld.

Onvrede

Tegelijkertijd neemt de onvrede onder de Iraanse bevolking over hun leiders toe. De protesten tegen het Ayatollah-regime worden steeds groter. Maar steeds weer slaagt de overheid erin om de protesten hardhandig de kop in te drukken. Iran staat al jaren hoog op de lijst met landen waarin mensen de doodstraf krijgen en geëxecuteerd worden. Maar vorig jaar steeg het aantal tot ruim 800, honderden meer dan de jaren daarvoor.

Bekering

TWR is een zendingsorganisatie die het aantal christenen in Iran ziet toenemen. “Exacte aantallen kunnen we niet noemen omdat alles zich in het geheim afspeelt wegens de zware geloofsvervolging in Iran. Maar we merken dat de belangstelling voor het christelijk geloof duidelijk aanwezig is door de vele tienduizenden reacties per jaar die we krijgen op onze christelijke media in het Perzisch”, aldus Matthea Hoogenboom-Vrij, als projectconsultant bij de TWR verantwoordelijk voor de regio Midden-Oosten. “Perzischtalige TWR-medewerkers hebben dagelijks live contact met hun landgenoten in Iran en dat zijn daar bijna allemaal nieuwe christenen. Ook onder Iraniërs die naar het westen zijn gevlucht, zien we veel openheid. Daar getuigen de Iraanse kerken in onze steden van.”

Afleveringen TWR Wereldreis: Iran

Afl. 1: De recente geschiedenis van Iran. (Beschikbaar: 21 februari 2024)

Afl. 2: Iran als spin in het web. (Beschikbaar: 21 februari 2024)

Afl. 3: Perzië in Bijbelse tijden. (Beschikbaar: 28 februari 2024

Afl. 4: Interculturele communicatie. (Beschikbaar: 6 maart 2024)

Beluister TWR Wereldreis: Iran hier.

 


In de TWR Wereldreis-reeks zijn eerdere series over Noord-Korea, Israël en China te beluisteren.

TWR Wereldreis: Noord-Korea

Een verdiepende, nieuwe podcastserie in de TWR Wereldreis-reeks biedt luisteraars een fascinerend inzicht in het meest mysterieuze en gesloten land ter wereld: Noord-Korea. De podcast, die wordt gelanceerd in het kader van de eindejaarscampagne van zendingsorganisatie TWR, belooft een breed scala aan interessante onderwerpen, interviews met betrokkenen en reportages over de Koreaanse cultuur. Zo noemt Richard Groenenboom (SDOK) in de eerste aflevering Noord-Korea ‘het meest religieuze land ter wereld’. Iedere Noord-Koreaan wordt namelijk van jongs af aan geacht de grote leiders als goden te vereren. Een plaats voor andere godsdiensten is er niet.

Met militaire parades en ronkende marsmuziek werd dit jaar het 75-jarig bestaan van de Democratische Volksrepubliek Noord-Korea gevierd. Ondanks dat het regime graag een beeld van succes en daadkracht uitstraalt, blijft de situatie voor de gemiddelde Koreaan uiterst moeizaam en uitzichtloos. Heeft het regime van de Kim-dynastie zijn langste tijd gehad of is er juist sprake van een revival? De meningen hierover verschillen, zo zal blijken naarmate de podcastserie vordert.

Met Noord-Korea als het centrale onderwerp neemt deze reeks van TWR Wereldreis luisteraars mee op een audiotour langs onderwerpen als geschiedenis, cultuur, politiek en de situatie van christenen in het streng communistische land. Luisteraars zullen worden meegenomen naar plaatsen en situaties die anders ontoegankelijk zouden blijven, waardoor ze een dieper begrip krijgen van de complexe realiteit van het leven in Noord-Korea.

‘Met deze podcastserie willen we de sluier van geheimzinnigheid die Noord-Korea omringt, voor zover dit mogelijk is wegnemen en een stem geven aan de mensen wiens verhalen anders misschien ongehoord zouden blijven,’ zegt Rien Boxum, de producent en presentator van de serie. ‘We hopen dat deze serie niet alleen informatief is, maar ook bijdraagt aan een groter begrip en steun voor het werk van TWR voor Noord-Korea en andere landen die gesloten zijn voor het Evangelie.’

Beluister TWR Wereldreis: Noord-Korea hier.

TWR Wereldreis: Israël

In 2023 viert Israël het 75-jarig bestaan. Reden voor TWR om een informatieve podcastserie over Israël te lanceren. In gesprek met Rien Boxum en TWR-projectconsultant Matthea Hoogenboom-Vrij zoomen verschillende deskundigen in op vragen als: Is de oprichting van de staat Israël een duidelijke vervulling van Bijbelse profetieën? Waarom is het zo lastig voor Joden om in Jezus hun Messias te zien? Waarom zeggen sommige rabbijnen dat voortmodderen de beste optie is als het gaat om de situatie met de Palestijnen? En waarom is evangelisatie in Israël verboden?

Beluister TWR Wereldreis: Israël hier.

TWR Wereldreis: China

In deze podcastserie praat Rien Boxum met Tjeerd de Boer en Joke Kreijkes. Tjeerd woonde jarenlang als zendingspredikant in China. Hij gaf les aan een theologische school in Hong Kong. Joke is projectconsultant bij TWR en weet alles over de verschillende TWR-projecten in Azië. In 10 afleveringen krijgt de luisteraar interessante, leuke en bijzondere wetenswaardigheden over de Chinese cultuur, geschiedenis, keukengebruiken, religie en staatsrecht voorgeschoteld. De afleveringen worden afgerond met religieuze Chinese muziek.

Beluister TWR Wereldreis: China hier.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop