TWR Oekraïne en 1 jaar oorlog: hoop kent geen hindernissen! - TWR

Terwijl een bezorgde wereld terugblikt op het eerste jaar oorlog in Oekraïne, beleven de partners van TWR in het oorlogsgebied een uitzonderlijke werkelijkheid. Want te midden van het gevaar en de verwoesting is zichtbaar dat hun werk overvloedig wordt gezegend.

Voor het uitbreken van de oorlog op 24 februari 2022 had TWR al een vruchtbare bediening in samenwerking met de Oekraïense partners. Een interactief programma, ‘Studying the Bible Together’, liep heel goed en stimuleerde de mensen na te denken en vragen te stellen over het geloof.

Het team ging regelmatig met een mobiele studio op pad om voorgangers en opiniemakers te interviewen. Ze wisten hoe ze relevante content, met focus op het Evangelie, moesten produceren, die de aandacht van de luisteraars vasthield. Lokale Roma waren betrokken bij Bijbels onderwijs via internet, cd’s, en radio.

Volharden in beproevingen

Maar sinds het begin van de oorlog een jaar geleden, volharden de medewerkers van TWR Oekraïne in beproevingen. Zij passen zich aan de nieuwe realiteit aan en overwinnen onvoorziene gevaren, vastbesloten als ze zijn om levens te zien veranderen door het Evangelie. Het team floreert als nooit tevoren.

‘Niet eerder in de geschiedenis van TWR Oekraïne hebben we zoveel reacties gehad op onze programma’s als nu tijdens de oorlog,’ zegt directeur Alexander Chmut. ‘We weten niet wanneer deze oorlog zal eindigen, maar wel dat we vandaag de dag getuige zijn van een ongelooflijke manifestatie van Gods kracht in het leven van miljoenen mensen.’

Hoop kent geen hindernissen

Deze geestelijke opwekking is zeker niet beperkt tot Oekraïne. Nationale grenzen, landgeschillen en zelfs oorlogvoering kunnen het werk van God niet verhinderen. Precies een dag na het begin van het conflict namen de vrienden bij TWR Rusland contact op met het Oekraïense team om te zeggen dat ze voor hen baden. Kort daarna begon TWR vanaf een tweede zender naar Oekraïne, Rusland en Belarus uit te zenden. Hoop kent geen hindernissen.

In april 2022 kondigde TWR een 24/7 livestream aan voor Oekraïense vluchtelingen. De massale en plotselinge uittocht van Oekraïners uit hun land maakte dat er veel meer vraag kwam naar bemoedigende Bijbelse content, die overal ter wereld toegankelijk is. De livestream voorzag in non-stop Oekraïense aanbiddingsmuziek, Bijbeloverdenkingen en woorden van bemoediging voor iedereen die toegang heeft tot internet.

Jon Fugler, TWR’s algemeen directeur radio programmering, zegt: ‘Een van de dingen die we geleerd, en zelf ervaren hebben, is dat muziek onze harten en zielen een grote dienst kan bewijzen.’ Zo langzamerhand weten steeds meer Oekraïners de livestream te vinden; ook worden er voortdurend liederen aan toegevoegd. Het is heel bijzonder dat dit project binnen een maand werd bedacht, uitgewerkt en voltooid. Bovendien hielpen Oekraïense vluchtelingen vrijwillig mee als vertalers.

Volgens schattingen leven er ongeveer 200.000 tot 300.000 Roma in Oekraïne. Als een van de meest vervolgde minderheden in Europa, worden de Roma geconfronteerd met sociale achterstelling en discriminatie. Te midden van alle oorlogsgeweld heeft de maker en presentator van het TWR-programma ‘Roma Camp Moves On’ wel 50 nieuwe afleveringen opgenomen voor Oekraïense Roma-luisteraars. En in augustus meldde het team dat enkele honderden Roma, die in Oekraïne wonen, werden gedoopt.

Geïmproviseerde studio

God beschermt en zegent het TWR-team in Oekraïne, terwijl ze hun bediening in een door oorlog verscheurde natie voortzetten. Toen de raketaanvallen heviger werden, verhuisden ze naar een geïmproviseerde studio in een kelder. Tijdens periodieke stroomstoringen leerden ze programma’s maken bij kaarslicht en met stroomvoorzieningen die niet onderbroken konden worden. Toen Alexander Chmut aan het begin van de oorlog werd opgeroepen om loopgraven te delven, nam hij, op weg naar zijn werk en met een schop in zijn ene en zijn mobieltje in zijn andere hand, een inspirerende video op, die 7.4 miljoen kijkers trok en 16.000 comments op Facebook opleverde.

Aan de frontlinies deelde het team radio’s uit en bracht er de boodschap van redding. Giften voor het noodfonds stelden TWR in staat teamleden, die hadden moeten vluchten, te helpen en van het nodige te voorzien. Uit dit fonds konden ook projecten ondersteund worden, en belangrijke aanpassingen gedaan worden, zoals het installeren van meerdere zenders om de uitzendingen in de hele regio in de lucht te houden.

Toen de oorlog nog maar net was begonnen, was Alexander Chmut er al van overtuigd: ‘In de wereld van nu is het leven anders geworden. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn, maar we weten niet wat we kunnen verwachten. Wat ik wel weet, is dat Gods plannen voor het einde van de wereld en de geschiedenis van de mens al vastliggen. En Hij heeft beloofd dat voor ons alle dingen meewerken ten goede.’

Ultieme levensvragen

In deze beproeving op leven en dood stellen veel mensen in Oekraïne, Rusland en Belarus zich de ultieme levensvragen, en dan blijkt dat de Evangelieboodschap, die ze via de media horen, diep in hun hart doordringt en ze gehoor geven aan Gods oproep.
De partners van TWR in deze landen vragen gelovigen wereldwijd steeds weer om gebed – voor bescherming, voorziening in wat nodig is, en vrede.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop