Hans van der Steen overleden (1930-2020) - TWR

Vandaag bereikte ons het droevige nieuws dat op zaterdag 4 april de Heere Hans van der Steen heeft thuisgehaald. Hans is 89 jaar geworden. In 1965 stond hij aan de wieg van de zendingsorganisatie Trans World Radio (TWR) in Nederland.

In dat jaar zegde Hans van der Steen een goede baan bij Philips in Baarn op om zich fulltime bezig te kunnen houden met de start van de Nederlandse tak van TWR. In dit werk kwamen de twee grote passies van Hans bij elkaar: het Evangelie en de radio. Hans en zijn vrouw durfden het aan om voor hun levensonderhoud volledig op de Heere te vertrouwen, ook al verbaasden mensen zich erover hoe iemand met een jong gezin zijn zekerheden op kon geven. Hans’ reactie was duidelijk: ‘Ik heb liever dat ik over een jaar tot de ontdekking kom dat ik me heb vergist door deze stap te nemen, dan dat ik aan het eind van mijn leven tot de ontdekking kom, dat ik me heb vergist door het niet te doen.’

De tijd heeft geleerd dat deze geloofsstap geen vergissing was. Het begon eenvoudig: op de zolder van de rijtjeswoning van de familie Van der Steen in Baarn werd een radiostudio ingericht. In oktober 1965 gingen de eerste Nederlandstalige uitzendingen van TWR de lucht in. Radio-evangelisten die in de begintijd meewerkten waren onder meer Corrie ten Boom, Anne van der Bijl, Jakob Klein Haneveld, Jan Kits en Jo Doyen.

Hans van der Steen: een leven in dienst van de Zender (1930-2020)

In de jaren daarna groeide het werk snel. De studio kreeg een eigen onderkomen en ook op andere gebieden zagen Hans en zijn team Gods zegeningen. Vaak kwam wat nodig was net op het goede moment binnen.

Met name door de opkomst van de Evangelische Omroep, verschoof het werk bij TWR Nederland & België naar uitzendingen voor andere delen van de wereld. In 1984 stopten de programma’s in Nederland. De nadruk kwam te liggen op de ondersteuning van de internationale uitzendingen. Voor de radioman Hans van der Steen was dat het moment om het stokje over te dragen aan Rinse Postuma. Zelf ging Hans met zijn vrouw Janny in Monte Carlo verder met het radiowerk bij TWR Europa. Een paar jaar later kwamen zij terug, toen het Europese hoofdkantoor van TWR naar Nederland werd verplaatst. Tot aan zijn pensioen heeft Hans van der Steen daar de studio’s beheerd. Ook daarna bleef hij gericht op zijn levensdoel: Christus bekend maken in de wereld. Regelmatig leverde Hans nog bijdragen voor TWR.

Uiteindelijk nam Hans van der Steen definitief afscheid van TWR, omdat zijn gezondheid het niet langer meer toeliet te werken. Hubrecht Smits, de huidige directeur van TWR Nederland & België: “Hans werd gemist bij TWR. Tegelijkertijd zijn we dankbaar voor wat we van hem mochten leren: zijn leven in dienst van de Zender is een voorbeeld voor ons om na te volgen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop