Contact met door orkanen getroffen eilanden - TWR

‘Veertigduizend maaltijden zijn onderweg! Niemand hoeft honger te lijden. De hele wereld beseft hoe moeilijk jullie situatie is. Ik weet dat het eng is, maar haal nog even diep adem, heb geduld en zit de volgende storm ook nog uit; daarna is er eten.’ Dit is een bericht dat kort na het passeren van de orkaan Irma op Sint-Maarten werd uitgezonden via 800 AM Bonaire, het radiostation van Trans World Radio (TWR) in het Caribisch gebied.

Al weken wordt deze regio geteisterd door orkaangeweld. Met name Irma liet een spoor van vernielingen achter, nadat het op 6 september over de Caribische eilanden trok. De omvang van de schade aan gebouwen en infrastructuur op onder andere Sint-Maarten is enorm. Communicatie was aanvankelijk nauwelijks mogelijk met dit eiland, waardoor niet duidelijk was welke ravage de orkaan had aangericht. Tegelijkertijd verkeerden de eilandbewoners zelf in het ongewisse over de situatie in hun directe omgeving en eventuele nieuwe stormen die op komst waren.

De krachtige middengolfzender van TWR op Bonaire bood hiervoor snel uitkomst en speelt nog steeds een belangrijke rol bij de hulpverlening.

‘Normaal gesproken krijgen mensen nieuwsberichten en nuttige informatie van hun lokale radiostations,’ zegt Steve Shantz, van TWR voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, ‘maar veel van deze stations waren uit de lucht. En dus dachten we: wij zijn in een veilig gebied – Bonaire lag buiten het bereik van de orkaan – dus moeten we gaan uitzenden naar de gebieden die er wèl door getroffen zijn.’

Nieuws en weersverwachtingen

Al sinds 6 september klinken er daarom dagelijks extra, meertalige uitzendingen uit de luidsprekers van de radio’s op Sint-Maarten, Barbuda en de Britse en Amerikaanse Maagdeneilanden, met actuele informatie, weersverwachtingen en waardevolle, praktische tips.

Binnenkort start TWR 800 AM Bonaire bovendien met een speciaal programma trauma-counseling, om de getroffenen van het orkaangeweld te helpen omgaan met de onvoorstelbaar grote emotionele impact van de ramp.

Ook het reguliere programma van het christelijke radiostation is aangepast. Er zijn interviews met christenen in de regio en er wordt gebeden voor iedereen die door de orkanen zijn getroffen: dat er snel goede hulp zal komen en dat mensen door alle moeite heen op Jezus Christus zullen zien.

Radio fungeert zo als een bemoedigende reddingslijn voor mensen die geïsoleerd zijn, omdat er verder geen communicatie mogelijk is. Familieleden uit de hele wereld bellen naar het radiostation om berichten door te geven voor hun familie en vrienden op het eiland.

Samenwerking

Het radiostation maakt inmiddels deel uit van een uitgebreid samenwerkingsverband. Het Nationaal Crisiscentrum in Nederland heeft gevraagd om de mensen voor volgende orkanen te waarschuwen. Verder maakt TWR Bonaire zich sterk om samen met Mission Aviation Fellowship (MAF) en commerciële Caribische radiostations de communicatie met de bevolking op de diverse eilanden weer op gang te helpen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop