Boodschap van hoop voor Oekraïne - TWR

TWR Oekraïne-directeur Alexander Chmut nam afscheid van zijn kleindochter. Zij ontvluchtte het land; zelf is hij gebleven. Samen met zijn team maakt hij nieuwe programma’s om perspectief en hoop te bieden in oorlogstijd. Ondanks alles lukt het nog steeds om vrijwel continu via radio en internet uit te zenden. En het aantal luisteraars groeit!

‘In de eerste dagen van de oorlog wisten we niet of we door zouden kunnen gaan met onze radiobediening. We probeerden te helpen waar we konden; we groeven loopgraven en deelden voedsel uit aan soldaten en vluchtelingen. De oorlog bracht rouw, dood en wanhoop in ons land. Niemand van ons had ervaring met wat je moet zeggen en doen in zo’n situatie. Toch besloten we als TWR-team in Oekraïne te blijven en ons volk te dienen. We wisten alleen nog niet hoe.’ Alexander Chmut vertelt hoe zijn team in een onvoorstelbaar moeilijke tijd niet ophoudt met getuigen van Jezus.

‘God gaf ons de overtuiging om door te gaan met het radiowerk. Luisteraars zochten contact met ons en zeiden: “Oekraïne is in oorlog, waarom zeggen jullie hier niets over?” We realiseerden ons toen dat we vanuit christelijk perspectief moeten vertellen wat er gebeurt in ons land. We mogen mensen hoop geven in deze vreselijke tijd en hen helpen om bij God te komen. Daarom zijn we in Oekraïne gebleven.’

Geen studio

De medewerkers zijn al gauw weer begonnen om programma’s te maken. Dat ging niet vanzelf, mensen waren verspreid geraakt over het hele land en misten hun apparatuur. Toch vonden ze manieren om opnames te maken, vaak gewoon met hun mobieltjes. Dat ruwe materiaal stuurden ze vervolgens door naar Bratislava in Slowakije, waar de programma’s uitgezonden konden worden. Inmiddels is de studio in Kiev weer in gebruik, maar er zijn dagen geweest dat Alexander op straat liep met in zijn ene hand een schep om loopgraven te gaan graven en in de andere een mobieltje, waar hij bemoedigende teksten insprak. Veel hiervan werd via social media gedeeld.

‘We zijn bijna voortdurend in de lucht’, zegt Alexander. ‘We maken vooral nieuwe programma’s, die aansluiten op wat er gaande is. Het materiaal van voor de oorlog is nu toch minder geschikt om te gebruiken. Mensen luisteren hier in bezet gebied of in landen waar ze naartoe gevlucht zijn. Ook plaatsen we elke dag nieuwe filmpjes op social media. Die worden duizenden keren gezien. Via deze filmpjes komen mensen bij onze programma’s terecht en schrijven ze ons. Ook veel ongelovigen zijn gaan luisteren en willen meer over God weten.’

‘Nog meer nodig’

Een luisteraar liet weten: ‘We zijn jullie erg dankbaar voor deze programma’s. In de huidige tijd van oorlog houden we niet op naar ze te luisteren. Ze zijn nu nog inspirerender en nog meer nodig geworden.’

Alexander besluit: ‘We blijven getuigen van de Heer. Hij geeft ons de eer dat we Hem mogen dienen in deze hele moeilijke tijd en daar danken we Hem voor. We willen graag deel uitmaken van wat God in dit land doet!’

Bemoediging voor vluchtelingen in Nederland

Oekraïners in Nederland kunnen via internet ook luisteren naar de programma’s uit hun thuisland. Of naar de nieuwe livestream met Bijbelteksten, bemoedigende boodschappen en muziek in het Oekraïens. Kijk op www.twr.nl/ua voor een overzicht van de diverse luistermogelijkheden.


De mooiste donatie is het Evangelie!

Geef! voor de boodschap van hoop in Oekraïne. Iedere donatie is van waarde.

Stort uw gift op IBAN NL75 INGB 0000 7723 42 o.v.v. Mooiste donatie. Of geef direct online via het ‘geefblok’ hieronder.

Wilt u ook helpen? Steun dit project

De wereldwijde verspreiding van het Evangelie door TWR wordt volledig gefinancierd met giften. Uw donatie is dan ook zeer welkom!

Steun dit project

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop