Nieuwe zender Kenia bereikt vluchtelingen - TWR

Op de vlucht voor geweld en oorlog kwamen duizenden mensen naar Kenia in de hoop daar een veilige plek te vinden. Ze kregen onderdak in het vluchtelingenkamp in Kakuma, in het noordwesten van Kenia, dicht bij de grens met Zuid-Soedan en Uganda. In het kamp wonen nu ongeveer 250.000 mensen en dat aantal neemt nog dagelijks toe. Er zijn 39 verschillende nationaliteiten aanwezig. Veel vluchtelingen dragen grote trauma’s met zich mee en hebben behoefte aan veel praktische zaken. Maar zij hebben ook nieuwe hoop nodig! TWR mag daaraan meewerken. Er is een nieuwe zendmast in Kakuma neergezet en sinds oktober worden er uitzendingen verzorgd.

Uit de eerste reacties die in de studio binnenkomen, wordt duidelijk dat de meeste luisteraars vluchtelingen zijn. Medewerkers van TWR peilen in gesprekken wat hun grootste noden zijn, zodat ze daar in de programma’s op in kunnen gaan. Het blijkt dat vooral Bijbelonderwijs, psychische hulp, onderwijs over relaties en informatie over hiv en aids nodig zijn in het kamp. Maar ook informatieve programma’s over ondernemerschap helpen de luisteraars verder.

Zeventig procent van de vrouwen in het kamp is single. Omdat de VN-hulp in het kamp tekortschiet, zoeken met name jongeren en vrouwen een uitweg in prostitutie en illegale activiteiten. Via de programma’s bereiken we hen met alternatieve mogelijkheden. En niet onbelangrijk in deze zware situatie: we bereiken hen ook met de hoop van Jezus Christus.

Bouw van een zender

Er is heel wat werk verzet voordat de programma’s eind vorig jaar de lucht in konden gaan. Blauwe zeecontainers zijn veranderd in een complete radiostudio en kantoorruimte. Daarnaast is een zendmast gebouwd van dertig meter hoog.

De lokale bevolking keek in eerste instantie een beetje argwanend naar wat er gebeurde. Veel mensen kwamen kijken en vroegen wat de bedoeling was en waarom zij niet geïnformeerd waren over de plannen. Het bleek in hun cultuur een manier te zijn om te vragen om voedsel en drinkwater. De vorige grondeigenaar en een plaatselijke voorganger sprongen bij om de onrust te sussen. Er werd ook een geit geschonken aan de bevolking om de komst van TWR te vieren. Daarna keerde de rust weer. TWR zorgde in het vervolg voor drinkwater voor mensen die een kijkje kwamen nemen. Samen met een beker water kregen bezoekers ook te horen over het Levende Water.

Stilgelegd door corona

Het werk liep voorspoedig, totdat het project abrupt tot stilstand kwam door de uitbraak van corona. De Keniaanse regering besloot tot een strenge lockdown in het land. Hierdoor werd de opening in mei onmogelijk. Pas in september kwam er weer toestemming om van het ene naar het andere gebied te reizen. Op 6 oktober was het zover: het zendstation was klaar en het eerste programma ging live de lucht in.

Vee hoeden of naar school

De zender kan de 250.000 vluchtelingen in het kamp bereiken, maar richt zich ook op de ongeveer 300.000 bewoners uit de regio. Voor deze mensen draait het leven grotendeels om hun vee. Hoe meer ze hebben, hoe beter het is. Hun kuddes bestaan uit tussen de tien en driehonderd geiten en schapen. De kinderen moeten meehelpen om ze te verzorgen. Onderwijs vindt men veel minder belangrijk.

De overheid heeft veel moeite gedaan om ouders van het belang van onderwijs te overtuigen. Dat heeft erin geresulteerd dat een deel van de kinderen uit een gezin nu naar school mag, terwijl de anderen bij de dieren blijven. De slimste kinderen blijven thuis, omdat zij scherper op de kuddes letten. Een TWR-medewerker vertelde over zijn ontmoeting met deze kinderen: ‘De meesten van hen zijn heel intelligent. Een van de jongens, die zijn vee bij ons in de buurt laat grazen, heeft kapotte radio-onderdelen uit het afval in het winkelcentrum gezocht. Het is hem gelukt daar een radio van te maken en nu luistert hij ook naar ons. Tot mijn verbazing kende hij alle presentatoren en hun programma’s al van naam. Hij kan van elektriciteitsdraden, lampjes, batterijen van oude mobieltjes of kleine zonnepanneeltjes goed werkende verlichting maken. Hij heet Philip en weet niet hoe oud hij is. Ik schat hem een jaar of twaalf. Op een dag wil hij graag ingenieur worden.’

Via de nieuwe zender wil TWR graag deze mensen bekendmaken met het Evangelie van Jezus Christus. Bidt u mee voor hen, voor de vluchtelingen en voor de medewerkers van TWR in Kakuma?


 

Met luistertijd geeft u Oost-Afrika hoop! Helpt u mee?

  • Voor € 12,50 maakt u 1 minuut radio mogelijk.
  • Voor € 37,50 maakt u 3 minuten radio mogelijk.
  • Voor € 125,- maakt u 10 minuten radio mogelijk.
  • Voor € 230,- kan 1 medewerker een maand lang alle nazorg rond een programma verzorgen

Stort uw gift op: IBAN NL75 INGB 0000 7723 42 o.v.v. Groot bereik. Of geef direct online via het ‘geefblok’ hieronder.

Wilt u ook helpen? Steun dit project

De wereldwijde verspreiding van het Evangelie door TWR wordt volledig gefinancierd met giften. Uw donatie is dan ook zeer welkom!

Steun dit project

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop