Vertelcultuur in Ethiopië ontwikkelt zich ook online - TWR

In Ethiopië gebeurt de overdracht van kennis, waarden en tradities van oudsher mondeling. De radio-uitzendingen die TWR in dit land uitzendt, sluiten hier goed bij aan. De laatste jaren maakt het team daarnaast steeds meer gebruik van internet om nog meer mensen te bereiken. En dat heeft succes! Via Facebook, YouTube, Telegram, WhatsApp en TikTok heeft TWR maandelijks contact met duizenden luisteraars.

Speciaal voor dit werk heeft het team twee medewerkers aangetrokken die zich richten op de inzet van de sociale media: Havtanu is verantwoordelijk voor het IT-onder houd. Dureti beheert de verschillende sociale media-accounts en is de eerste contactpersoon voor luisteraars.

Dureti vertelt: ‘Veel luisteraars bellen direct na een uitzending. Soms krijg ik meer dan dertien telefoontjes in een half uur. Vragen die ik niet direct kan beantwoorden neem ik op, zodat ik daar later op terug kan komen. Ook via Telegram en Facebook reageren mensen op de uitzendingen. Als zij (voice)berichten met hun vragen, opmerkingen of bemoedigingen sturen, stuur ik een (voice)bericht terug.’

Verhalen in beeld

Er is meer werk dan het team aankan, maar toch houden ze vol. Twee mensen werken al twee jaar aan het digitaliseren van alle oude programma’s, die vervolgens via de website beschikbaar worden gesteld, samen met alle nieuwe uitzendingen. Zo wordt de audiotheek op de website enorm uitgebreid, maar daar blijft het niet bij. Dit audiomateriaal wordt ook omgezet in video’s, die op YouTube worden geplaatst. Vervolgens worden uit de video’s korte fragmenten geknipt en geschikt gemaakt voor TikTok en Facebook. Internet-gebruikers die deze fragmenten zien kunnen doorklikken en de complete uitzending beluisteren.
Sociale media zijn bij veel mensen populair en de combinatie van audio en beeld spreekt een brede groep mensen aan. De populaire apps bieden bovendien laagdrempelige contactmogelijkheden: de gebruikers kunnen direct onder een bericht of video reageren, of ze kunnen een persoonlijk bericht naar het TWR-team sturen.

Wist u dat?

• De overheid in Ethiopië Facebook en Telegram geblokkeerd heeft? De meeste Ethiopiërs omzeilen deze blokkade door een VPN-verbinding te gebruiken.
• Internet steeds goedkoper wordt in het land? Afgelopen jaar kwam een nieuwe aanbieder op de markt, waardoor de prijzen dalen.
• WhatsApp ook ingezet wordt bij de verkondiging van het Evangelie? De programmamaker die De Bijbel Door presenteert heeft meer dan 10.000 volgers op WhatsApp!

Getuigenis

‘Ik ben moeder van twee jongens en ik gebruik, net als 95% van de mensen in mijn omgeving, sociale media. Op een dag zag ik op Facebook een bericht met de titel: Lesgeven aan kinderen. Ik heb naar het materiaal op de pagina geluisterd en het zorgvuldig bestudeerd (…) Later besloten mijn vriendin en ik de maker van dit programma, Shuja, te bellen. Ik was erg blij toen ik zijn stem aan de telefoon hoorde vanuit Addis Abeba. Sindsdien geeft hij ons informatie over hoe we sterke christenen kunnen zijn. Bedankt!’


Helpt u mee het Evangelie ook via digitale media te laten klinken in Ethiopië?

Iedere donatie is van waarde. Stort uw gift o.v.v. TWR Digitaal 2 op: IBAN NL75 INGB 0000 7723 42. Of geef direct online via het geefblok op deze pagina.

Wilt u ook helpen? Steun dit project

De wereldwijde verspreiding van het Evangelie door TWR wordt volledig gefinancierd met giften. Uw donatie is dan ook zeer welkom!

Steun dit project

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop