Nieuwe podcastserie TWR Wereldreis: Iran - TWR

De oorlog tussen Hamas en Israël, en de oplopende spanningen die daarmee verbonden zijn, hebben de wereld opnieuw duidelijk gemaakt hoe kwetsbaar vrede anno 2024 is. Bij alle conflicten en oorlogsdreiging in het Midden-Oosten lijkt Iran een sleutelrol te spelen. In 1935 werd de naam Perzië veranderd in Iran, wat ‘Land van de Ariërs’ betekent. De nieuwe podcastserie TWR Wereldreis: Iran biedt luisteraars een diepgaande inkijk in een land dat een centrale rol heeft in alle spanningen in het Midden-Oosten, maar tegelijkertijd ook vaak omgeven is door onbegrip.

De serie neemt luisteraars mee op een reis door de rijke geschiedenis van Iran, van de oude beschavingen uit Bijbelse verhalen tot de moderne tijd, waarbij het Ayatollah-regime een dreiging vormt voor vrede in de regio, en daardoor ook voor de hele wereld.

Onvrede

Tegelijkertijd neemt de onvrede onder de Iraanse bevolking over hun leiders toe. De protesten tegen het Ayatollah-regime worden steeds groter. Maar steeds weer slaagt de overheid erin om de protesten hardhandig de kop in te drukken. Iran staat al jaren hoog op de lijst met landen waarin mensen de doodstraf krijgen en geëxecuteerd worden. Maar vorig jaar steeg het aantal tot ruim 800, honderden meer dan de jaren daarvoor.

Bekering

TWR ziet het aantal christenen in Iran toenemen. “Exacte aantallen kunnen we niet noemen omdat alles zich in het geheim afspeelt wegens de zware geloofsvervolging in Iran. Maar we merken dat de belangstelling voor het christelijk geloof duidelijk aanwezig is door de vele tienduizenden reacties per jaar die we krijgen op onze christelijke media in het Perzisch”, aldus Matthea Hoogenboom-Vrij, als projectconsultant bij de TWR verantwoordelijk voor de regio Midden-Oosten. “Perzischtalige TWR-medewerkers hebben dagelijks live contact met hun landgenoten in Iran en dat zijn daar bijna allemaal nieuwe christenen. Ook onder Iraniërs die naar het westen zijn gevlucht, zien we veel openheid. Daar getuigen de Iraanse kerken in onze steden van.”

Afleveringen TWR Wereldreis: Iran

Afl. 1: De recente geschiedenis van Iran. (Beschikbaar: 21 februari 2024)

Afl. 2: Iran als spin in het web. (Beschikbaar: 21 februari 2024)

Afl. 3: Perzië in Bijbelse tijden. (Beschikbaar: 28 februari 2024

Afl. 4: Interculturele communicatie. (Beschikbaar: 6 maart 2024)

Lees hier verder voor meer informatie over TWR Wereldreis en over de podcastseries die er zijn gemaakt over Israël, Noord-Korea en China.

Beluister hier de afleveringen van TWR Wereldreis: Iran.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop