Akmal: 'Ik kan de waarheid toch niet verloochenen?' - TWR

Akmal woont in Oezbekistan. De kerk waar hij na zijn bekering lid van werd, ligt 300 kilometer van zijn woonplaats verwijderd. Hij vertelt: ‘Slechts één keer per maand kwam er een gemeentelid bij ons langs voor Bijbelstudie. De rest van de tijd was de radio met SD-kaart onze dominee, een heel goede dominee.’

Vanuit zijn omgeving groeit de druk om terug te keren tot de islam. ‘Mijn zwager zei tegen mijn zus dat ze mij moest afwijzen of dat hij van haar zou scheiden. Aan alle kanten werden de familiebanden afgesneden. “Ga weg. Door jou ben ik alles kwijtgeraakt”, zei mijn oom. Ik belde mijn vrienden maar niemand gaf thuis. Slechts één van hen stuurde me dit bericht: “Vergeef me.”

Na de verstoting volgen bedreigingen en uiteindelijk verhuist Akmal. Het is zwaar om alleen te zijn en helemaal opnieuw te beginnen. Toch zegt Akmal: ‘Eindelijk vond ik de waarheid! Hoe kan ik dat verloochenen? Ik wil Christus juist meer dienen.’ Wat een getuigenis!

Voor mensen als Akmal zijn de TWR-programma’s soms de enige manier om God te leren kennen en Bijbels onderwijs te ontvangen.

Maar het persoonlijke verhaal van Akmal gaat verder. Wat betekent het om als christen te leven in een land als Oezbekistan?

Begrafenis

In Oezbekistan komt een bekering vaak aan het licht bij de rest van het dorp als er sprake is van een overlijden. Dit gebeurde ook bij de familie van Akmal.
‘Wie de islam heeft verlaten, krijgt geen plek op de Oezbeekse begraafplaats, maar de imam zei dat mijn tante misschien toch een gewone begrafenis kon krijgen als we zouden terugkeren naar de islam. Dat weigerden we.
“Het maakt niet uit waar mijn lichaam wordt neergelegd,” had mijn tante tegen ons gezegd, “want ik ga naar de hemel.”
Als gevolg van deze beslissing moest mijn tante op een Russisch-orthodoxe begraafplaats begraven worden. Gewoonlijk komen er 500 tot 600 dorpsgenoten naar een begrafenis, maar nu kwam er niemand. Alleen 20 gelovigen uit onze gemeente waren erbij. Zij hadden een reis van 300 kilometer afgelegd om ons te helpen – ook met de voorbereidingen en de begrafenisrituelen. Hun aanwezigheid was een troost, maar het was pijnlijk dat niemand uit het dorp erbij was.’

Uitzendingen in Oezbekistan via:

TWR laat het Evangelie klinken in onder andere Oezbekistan en de andere Centraal-Aziatische landen: Kazachstan, Kirgizië, Turkmenistan en Tadzjikistan. TWR maakt daarvoor in Oezbekistan gebruik van:
• Middengolfzender
• Website in regiotalen
• App voor smartphones
• SD-kaarten die in radio’s gaan
• Telegram, YouTube en andere sociale mediaplatforms

We zijn dankbaar voor de trouwe steun van onze donateurs, waardoor het mogelijk is om levensveranderende programma’s voor deze landen te blijven maken.

Het Evangelie voor Centraal-Azië

Helpt u mee, zodat het Evangelie in Centraal-Azië ook in 2023 kan blijven klinken als bron van hoop en troost?

  • € 15 – U maakt de productie mogelijk van 3 minuten uitzending in het Oezbeeks en Tadzjieks.
  • € 75 – U maakt de productie mogelijk van 1 complete uitzending in het Oezbeeks en Tadzjieks.
  • € 311 – Weeksalaris Oezbeekse TWR-collega.

Iedere donatie is van waarde. Stort uw gift o.v.v. Evangelie voor Centraal-Azië op: IBAN NL75 INGB 0000 7723 42. Of geef direct online via het geefblok op deze pagina.

Wilt u ook helpen? Steun dit project

De wereldwijde verspreiding van het Evangelie door TWR wordt volledig gefinancierd met giften. Uw donatie is dan ook zeer welkom!

Steun dit project

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop