Het Evangelie, ook voor Centraal-Azië - TWR

‘Het christelijk geloof kan toch niet voor mij zijn?’ Dankzij lokale presentatoren beseffen luisteraars van de TWR-programma’s in Centraal-Azië dat het Evangelie voor iedereen is.

In de ogen van de meeste Centraal-Aziaten is het christelijk geloof niet voor hen weggelegd: Russen zijn christenen en christenen zijn Russen. Daarom is het voor TWR cruciaal om lokale Centraal-Aziatische presentatoren en programmamakers te hebben. Zo horen de luisteraars dat het christelijk geloof niet gebonden is aan een specifieke cultuur of politiek, maar dat het Evangelie alles overstijgt.

Een luisteraar in Tadzjikistan bevestigt dit: ‘Totdat ik jullie programma op de radio hoorde, dacht ik altijd dat alleen Russen of Europeanen christen konden zijn. Maar toen ik in mijn eigen taal over Jezus hoorde vertellen, besefte ik dat Hij ook mijn Heer kan zijn.’

Uitgestrekt, ruig en voor een groot deel onbereikt

In het hart van Azië liggen de vijf voormalige Sovjetrepublieken Tadzjikistan, Kazachstan, Kirgizië, Turkmenistan en Oezbekistan. Immense, dunbevolkte steppen en een grote afstand tot de zee maakten de culturen in deze regio naar binnen gekeerd. Veel mensen leefden een nomadisch bestaan, maar de laatste decennia gaat de verstedelijking hard. In al deze landen ligt het percentage protestantse christenen onder de 1 procent van de totale bevolking.
Radio-uitzendingen zijn en blijven een belangrijk middel om de bevolking te bereiken met de boodschap van Hoop. Allereerst omdat zeker niet iedereen online is, maar ook omdat internetcensuur in deze regio altijd op de loer ligt. Via de ether kunnen we een continuïteit garanderen die internet niet kan bieden.

Dat we via internet met beperkingen te maken kunnen krijgen, betekent niet dat we er niets mee doen. De online activiteiten die we enkele jaren geleden in Kirgizië zijn gestart, laten zien hoe waardevol sociale media zijn om de (jonge) bevolking te bereiken. Stapsgewijs zetten we in steeds meer regio’s programma’s op via sociale media.

Digitale media om Oezbeken te bereiken

In Oezbekistan woont inmiddels meer dan de helft van de bevolking in steden en steeds meer mensen hebben de beschikking over internet. Daarom heeft TWR het uitzenden van radioprogramma’s uitgebreid met een digitale bediening. Vorig jaar is een collega aangenomen die YouTube en andere sociale media gebruikt om (jonge) Oezbeken te bereiken en hen nazorg te bieden.
Hij vertelt: ‘Ik ben blij dat ik dit werk mag doen, maar het is een uitdaging dat ik dag en nacht de enige ben die de online activiteiten, waaronder ook alle reacties, in de gaten moet houden. We zoeken naar een technische oplossing om bepaalde hatelijke reacties meteen te blokkeren. Soms is het moeilijk om mensen lief te hebben die niet zoals wij zijn, die ons kwaad aandoen of die we niet mogen. Maar als we onze wil aan God geven en ons laten leiden door de Heilige Geest, geeft God ons liefde voor deze mensen. De vele positieve reacties die we gelukkig ook krijgen, zijn heel bemoedigend!’

Uitzendingen in Oezbekistan via:

• Middengolfzender
• Website in regiotalen
• MP3-spelers, USB-sticks en SD-kaarten
• App voor smartphones
• Telegram, YouTube en andere sociale mediaplatforms

Programma’s in Oezbekistan

• Hoop voor vrouwen
• Bron van levend water
• Het christelijke gezin
• De Bijbel door
• Vreugdevolle ontmoeting
• Jong in Oezbekistan
• Volharding in tijden van vervolging
• Hoop voor vandaag

Het Evangelie voor Centraal-Azië

Helpt u mee, zodat het Evangelie in Centraal-Azië kan blijven klinken als bron van hoop en troost? Steun de programma’s van TWR!

  • € 15 – U maakt de productie mogelijk van 3 minuten uitzending in het Oezbeeks en Tadzjieks.
  • € 75 – U maakt de productie mogelijk van 1 complete uitzending in het Oezbeeks en Tadzjieks.
  • € 311 – Weeksalaris Oezbeekse TWR-collega.

Iedere donatie is van waarde. Stort uw gift o.v.v. Evangelie voor Centraal-Azië op: IBAN NL75 INGB 0000 7723 42. Of geef direct online via het geefblok op deze pagina.

Wilt u ook helpen? Steun dit project

De wereldwijde verspreiding van het Evangelie door TWR wordt volledig gefinancierd met giften. Uw donatie is dan ook zeer welkom!

Steun dit project

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop