Een volk waar niemand naar omkijkt: de Roma - TWR

Dieven, leugenaars, oplichters en onmensen – dat is hoe de wereld aankijkt tegen Roma mensen. Ook veel Nederlanders denken zo over deze bevolkingsgroep. Voor de Roma is de onvoorwaardelijke liefde van Jezus Christus dan ook een geweldige ontdekking. Maar omdat ze al heel lang worden achtergesteld, vertrouwen ze de mensen van buiten hun gemeenschap niet. Er is daarom enorm veel behoefte aan Roma-rolmodellen die in hun eigen gemeenschap de hoopvolle boodschap van het Evangelie willen delen.

Pastor Nachko Zaikov en zijn vrouw Marusya zijn zulke rolmodellen, met wie TWR in Bulgarije nauw samenwerkt. Voor dit Roma-echtpaar staat het leven al vele jaren in het teken van evangelisatie. Voor talloze Roma in de wijde omgeving zijn zij een geestelijke steun en toeverlaat.

Wanhopig en uitgespuugd

Pastor Nachko vertelt: ‘De Roma waar wij contact mee hebben, komen uit kleine dorpjes door heel Bulgarije. De meesten van hen zijn slecht opgeleid en ongeletterd. Ze zitten vast in destructieve tradities, zoals vroege uithuwelijking. Onze luisteraars zijn vaak wanhopig en voelen zich uitgespuugd door de maatschappij. Ik praat met hen over Gods liefde. Een boodschap die hun hart aanraakt.’

Het beste middel

TWR begon in 1996 met het uitzenden van radioprogramma’s voor de Roma in hun eigen taal. Inmiddels worden de programma’s beluisterd in Bulgarije, Albanië, Macedonië, Hongarije en Roemenië. Nog steeds is radio is het beste middel om de Roma te bereiken. De meesten van hen kunnen niet lezen en schrijven, maar houden van verhalen vertellen en muziek.

De radioprogramma’s van TWR bevatten daarom vooral die elementen. Studio 865 is de partner van TWR in Bulgarije. In de studio in Sofia produceren onze collega’s radioprogramma’s voor verschillende doelgroepen.

Gekocht door Zijn bloed

De uitzendingen van pastor Nachko blijven niet zonder uitwerking. Naar aanleiding van deze radioprogramma’s stichtte hij al negen kerkjes en huisgemeenten. Maar Nachko blijft niet alleen achter de radiomicrofoon zitten. Hij reist met zijn vrouw Marusya stad en land af om zakradio’s, die op zonne-energie werken, uit te delen in de Roma-dorpen. Daarmee kunnen de inwoners de uitzendingen beluisteren. Ook probeert hij tijdens deze bezoeken hardnekkige Roma-tradities te doorbreken door er een Bijbelse visie tegenover te stellen.
Zo ontmoette hij een vrouw die op haar elfde al werd verkocht als huwelijkskandidaat aan een man in een dorp verderop. ‘Ze vertelde me dat ze nog met poppen speelde, zo jong was ze’, aldus Nachko. ‘Ik vertelde haar dat we gekocht zijn door het bloed van Christus, en ons nergens anders voor mogen laten verkopen!’

Een nieuw programma

De ontwikkeling van het radiozendingswerk voor de Roma staat niet stil. In 2019 wordt begonnen met een nieuw programma: Roma discipleship tool. Extra bijzonder is dat dit programma wordt geproduceerd door Roma uit verschillende Balkanlanden. Daarmee spreekt het direct tot het hart van de Roma-luisteraars. De serie bestaat uit eenvoudig Bijbels onderwijs, interviews met luisteraars, getuigenissen en muziek.
Allemaal middelen om harten te raken en mensen tot Christus te brengen. Deze programmaserie, die naar verwachting meerjarig zal zijn, zal over de hele Balkan worden verspreid in diverse dialecten.

‘Radio is een zegen voor ons!’

‘Mijn naam is Radka, ik heb vier kinderen en kom uit het dorp Asparuhovo. Een paar jaar geleden werd ik een gelovige in God dankzij christelijke radio. Ik was analfabeet en wist niet hoe ik de Bijbel moest  lezen. Maar mijn grote liefde voor God is de reden dat ik ben begonnen met leren lezen. Nu leer ik langzaam uit Gods Woord. Een geweldig en leerzaam programma op de radio is Hoop voor vrouwen. Dit is wat wij, de Roma, nodig hebben. We leren hoe we onze kinderen op de juiste manier kunnen opvoeden en onderwijzen door de Bijbel. God zij dank voor jullie geweldige uitzendingen, ze zijn een zegen voor ons. Ook al ben ik arm en woon ik in een klein huis, ik ben rijk door God. Ik dank God voor jullie. Bidden jullie voor ons?’

Wilt u ook helpen? Steun dit project

De wereldwijde verspreiding van het Evangelie door TWR wordt volledig gefinancierd met giften. Uw donatie is dan ook zeer welkom!

Steun dit project

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop