Update 18 januari 2023 - Evangelie klinkt nog altijd in Oekraïne en Rusland - TWR

Heeft u contact met Oekraïens- of Russisch-sprekende vluchtelingen? Misschien is uw contact christen en heeft hij of zij behoefte aan woorden van bemoediging in de eigen taal. Of mogelijk is er belangstelling voor wat u gelooft en wilt u daar iets mee. TWR heeft veel audio en websites beschikbaar. Kijk op http://www.twr.nl/ua voor een overzicht van de diverse luistermogelijkheden.


 

UPDATE: 18 JANUARI 2023

In december 2022 reisde een crew van TWR Oekraïne naar de stad Poltava om de tweede aflevering op te nemen van hun serie Yak vi tam? [Foto: TWR Oekraïne]

Het nieuws uit Wit-Rusland is grimmig. Dinsdag stond oppositieleider Sviatlana Tsikhanouskaya bij verstek terecht wegens verraad. Op dezelfde dag begonnen Russische en Wit-Russische troepen gezamenlijke oefeningen. Mediaberichten zeggen dat Oekraïense troepen zich schrap zetten voor een mogelijk nieuw offensief tegen hen over de Wit-Russische grens. Ondertussen gaan gelovigen in Wit-Rusland stilletjes door met hun werk om de gekwetsten te dienen, de verlorenen de hand te reiken en God te verheerlijken.

Onze partner in Wit-Rusland vertelde over een reis in november naar de regio’s Vitebsk en Mogilev in dat land om pleeggezinnen en hun kinderen te bezoeken en te bemoedigen. Ze ontmoetten een gezin in het kleine stadje Kirovsk dat 40 pleegkinderen heeft grootgebracht. Hoewel ze in de zestig zijn, heeft het paar nog steeds baby’s in hun huishouden. “Meer dan eens in hun leven is het onmogelijke mogelijk geworden, wanneer God de kinderen genezing heeft gegeven”, schreven onze Wit-Russische relaties.

Onderweg waren ze in staat om ongelovigen en mensen die zelden naar de kerk gaan te dienen. De reis “liet sporen van genade in ons hart achter”, schreven ze. “We hopen dat het ook een spoor van genade heeft achtergelaten in de harten van de mensen die we hebben ontmoet.”

Het TWR Oekraïne-team blijft ook de reactie op de oorlog vastleggen in steden buiten hun thuisbasis in Kiev. In december reisde een crew naar de stad Poltava om de tweede aflevering te filmen van hun serie Yak vi tam? Letterlijk betekent dit “Hoe gaat het daar?” maar in de juiste context kan het ook betekenen: “Hoe overleef je dit?”

“Poltava is een centraal gelegen stad waar honderdduizenden ontheemden zijn samengekomen, een stad waar vrijwilligers al deze ontheemden voeden en onderdak geven”, schreven ze.

Ze meldden ook dat ze voor het eerst in 20 jaar geen jaarlijkse brief naar hun luisteraars hebben gestuurd – zich realiserend dat veel van hun luisteraars waarschijnlijk van adres zijn veranderd. In plaats daarvan produceerden ze een video om hun bediening uit te leggen en om financiële steun te vragen. In een paar dagen tijd rapporteerden ze 60.000 views op Facebook en 25.000 op YouTube. De jaarlijkse nieuwsbrief had een oplage van 10.000 stuks.

“Het is vanwege … genade dat we vandaag nog steeds leven”, schreef Alexander Chmut, directeur van TWR Ukraine. “En het is niet onze verdienste, en het is geen toeval. Het is de genade van God voor ons.”

Bid alstublieft met ons mee:

 • Prijs God voor Zijn bescherming van het team van TWR Oekraïne gedurende 11 maanden oorlogvoering.
 • Bid alstublieft voor TWR Oekraïne en voor onze partners in Rusland en Wit-Rusland, aangezien zij onder moeilijke en onvoorspelbare omstandigheden moeten werken.
 • Bid alstublieft voor de pleegouders in Wit-Rusland, die voor veel kinderen zorgen, en vraag dat degenen die Jezus nog niet kennen, tot geloof mogen komen.
 • Bid alstublieft voor de vele vrijwilligers die de duizenden ontheemden in Poltava ondersteunen.

 

UPDATE: 13 OKTOBER 2022

De directeur van TWR Oekraïne, Alexander Chmut, ging in op angsten en vragen in een video die op de Facebook-pagina van TWR Oekraïne werd geplaatst na recente aanvallen op Kiev. (Foto: TWR Oekraïne)

Alexander Chmut en andere leden van het TWR Oekraïne-team meldden een buitengewoon gevoel van vrede toen op maandag 10 oktober Russische raketaanvallen de hoofdstad Kiev troffen.

‘We hebben weer de dood in onze omgeving. We hebben bergen van vernietiging’, zei Chmut plechtig in een video op de Facebook-pagina van TWR Oekraïne. ‘Maar ik betrapte mezelf er plotseling op dat ik dacht dat er geen angst in mijn hart is.’

De BBC meldde dat ten minste 19 mensen zijn gedood en tientallen gewond zijn geraakt bij een reeks Russische raketaanvallen in Oekraïne. Kiev, waar Chmut en zijn team wonen en werken, werd voor het eerst sinds juni getroffen.

De Russische president Vladimir Poetin zei dat de aanvallen, die ook nog na maandag voortduurden, een vergelding waren voor een explosie die een brug tussen Rusland en de door Rusland bezette Krim beschadigde. De BBC meldde dat Poetin Oekraïne de schuld gaf van die explosie.

De contactpersoon die namens TWR contact onderhoudt met het Oekraïense team meldde dat ze verdrietig en boos waren over de aanvallen, die plaatsvonden tijdens de spits. Maar ze lieten zich niet afschrikken. ‘Ze zijn levend en bereid om zich te blijven inzetten.’

Chmut citeerde in de video Johannes 16:33: ‘In de wereld zult u verdrukking hebben, maar heb goede moed: Ik heb de wereld overwonnen.’

‘Ja, Christus zei wat het betekent om moedig te zijn,’ zei Chmut. ‘Het betekent dat er geen angst in het hart zal zijn. Er zal zoete vrede zijn, ongeacht de omstandigheden.’

Bij de laatste telling had het bericht van Chmut meer dan 450 reacties opgeleverd, waarvan velen soortgelijke observaties rapporteerden. ‘Ik ook’, schreef een persoon. ‘Toen ik explosies hoorde, had ik geen angst, maar vrede en rust. En dit is niet van mij, het is God die ons vult.’

‘Ik betrapte mezelf er ook op dat ik vandaag dacht dat er geen angst in het hart is!’ voegde een vrouw eraan toe. ‘Dank God voor alles.’

Bid alstublieft met ons mee:

 • Terwijl we rouwen om het verlies van mensenlevens, verwondingen en vernietiging in Oekraïne, prijzen we God voor het beschermen van ons TWR Oekraïne-team en voor het doorgaan van hun werk.
 • Blijf alsjeblieft Alexander Chmut en zijn jeugdige team steunen, want hun leven wordt dagelijks overschaduwd door het trauma van de oorlog.
 • Vergeet niet om ook te bidden voor de contacten van TWR in Rusland en Wit-Rusland, aangezien ze voor steeds moeilijkere uitdagingen staan.

 

UPDATE: 17 AUGUSTUS 2022

Leden van het TWR Oekraïne-team filmen een van de vele video’s die hun sociale-mediakanalen hebben gevuld. De video’s voegen zich bij een stroom van inhoud die is gemaakt om de mensen van Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland en de omliggende gebieden te bereiken met het Evangelie. (Foto: TWR Oekraïne)

Terwijl Oekraïners zich voorbereiden op de viering van hun Onafhankelijkheidsdag op 24 augustus, suggereren talrijke mediaberichten deze week dat Rusland zich mogelijk voorbereidt op een raketaanval op Oekraïne vanuit Wit-Rusland.

Hoewel Wit-Rusland diende als een pleisterplaats voor de Russische invasie van Oekraïne, was de rol van dit land in het conflict indirect. Wit-Rusland werd echter getroffen met soortgelijke westerse sancties als Rusland.

Maar wat Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland allemaal gemeen hebben, is dat ze Jezus nodig hebben. En de contacten van TWR in Wit-Rusland vertellen over indrukwekkende reacties op het Evangelie. Het Wit-Russische team zendt regelmatig zeven radioprogramma’s uit, meldt Alenka Stephenson, directeur communicatie van TWR Europa. De reacties van luisteraars “bevatten menselijke pijn en vreugde, tranen van berouw, oprechte schuldbelijdenissen, dankbaarheid en natuurlijk veel vragen.”

Dit weerspiegelt de geestelijke vernieuwing die ook plaatsvindt in Oekraïne, waar recentelijk honderden Roma zouden zijn gedoopt. Bovendien krijgt het TWR Oekraïne-team zinvolle aanmoedigingen van zijn luisteraars.

“Ik dank God voor u dat u in deze moeilijke tijden voor ons land uw radiobediening niet opgeeft”, schreef Raisa T. uit de Oekraïense regio Volyn. “In je programma’s versterk je de zwakken in de geest, moedig je aan en promoot je gebed, dienst aan God en verheerlijking van Zijn Heilige Naam.”

Het team werd ook aangemoedigd door de deelname van jongeren aan een recent jeugdkamp “Transformation Church” in een dorp in de buurt van Kiev. Terwijl ze met de jongeren spraken, leerden de teamleden dat de meesten van hen al bekend waren met TWR Oekraïne, meldt Stephenson. “Dat is bemoedigend, want jongeren zijn de toekomst van de kerk.”

Bid alstublieft met ons mee:

 • Prijs God voor geestelijke vernieuwing en vraag dat de Heilige Geest vernieuwing en berouw zal blijven brengen in Wit-Rusland, Rusland en Oekraïne.
 • We prijzen de Heer voor de veiligheid van onze teams en contacten in Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne en bidden om wijsheid en kracht als ze werkzaam zijn in uitdagende omstandigheden.
 • Bid voor de leiders van deze naties, dat ze nederig het beste van God mogen zoeken en een pad naar vrede mogen vinden.

 

UPDATE: 21 JULI 2022

TWR Oekraïne-directeur, Alex Chmut, spreekt het publiek toe tijdens een interview dat op sociale media is geplaatst. (Foto: TWR Oekraïne)

Voor de Oekraïense TWR-medewerkers die actief zijn in een tijd en een omgeving van oorlog is niet alleen het leven dagelijks in gevaar; het leven is ook nog eens bijzonder zwaar en hectisch. “Er is maar een heel beperkt privéleven”, meldt Henrietta,* de coördinator voor TWR in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. TWR Oekraïne-directeur Alex Chmut “bezoekt tal van kerken en heeft veel gesprekken, waaronder counselinggesprekken.”

Ondertussen blijven Alex en zijn team goed nieuws uitzenden naar Oekraïne en daarbuiten via de radio en via sociale media. Ze hebben zelfs ontdekt dat sociale media bijzonder effectief zijn gezien de huidige situatie.
Je kunt hiervan een voorproefje krijgen via de Facebook-pagina van TWR Oekraïne (de meeste inhoud is natuurlijk in het Oekraïens). Het is niet ongebruikelijk dat Alex en zijn team twee of drie keer per dag berichten plaatsen, soms met een paar bemoedigende woorden en soms met een volledig geproduceerde video. Op 9 en 14 juli was dit onder meer het tweedelige interview van Alex met een aalmoezenier die Oekraïense soldaten heeft ondersteund. Bij de laatste telling hadden de twee programma’s 6.400 en 2.300 reacties getrokken (zoals ‘likes’ en ‘loves’).

Talloze kijkers delen ook hun opmerkingen, vaak een simpele “Амінь” (Oekraïens voor “amen”), maar soms vergroten ze hun instemming en dankbaarheid. Een persoon richtte zijn opmerkingen rechtstreeks tot Alex:

“Wat een geweldig spiritueel werk doe je, Alexander. U versterkt ons geloof, keert terug tot het geloof van degenen die twijfelen, u vestigt God in de harten van mensen.”

Een andere kijker reageerde ook op sociale media en merkte de langdurige kwaliteit van TWR Oekraïne op.

“Als kind luisterde ik graag naar je op de radio. Nu ben ik blij je weer gevonden te hebben. … Moge de Heer uw werk zegenen, op Gods veld.”

Ondertussen blijft het oorlogsnieuws somber. Rusland lijkt zijn doelen verder naar het westen en noorden uit te breiden naar Oekraïne, meldt BBC News. Afgezien van goddelijke tussenkomst lijkt een spoedig einde van de oorlog niet in zicht. We hebben gezien dat raketaanvallen vrijwel overal in Oekraïne kunnen plaatsvinden. Er is veel gebeden en God heeft het TWR Oekraïne-team beschermd terwijl ze de levengevende waarheid bleven delen. Uw gebeden zijn nu meer dan ooit nodig.

Bid alstublieft met ons mee:

 • Vader God, wilt u Alex en het TWR Oekraïne-team blijven beschermen en hen kracht en uithoudingsvermogen geven om in Uw naam te blijven dienen in deze moeilijke tijden?
 • Heere God, we weten dat dit ook een moeilijke tijd is voor onze contacten in Rusland en Wit-Rusland. Wilt U hen wijsheid geven en hun werk ondersteunen?
 • We vragen dat U de harten en geesten van leiders wilt veranderen om hen honger naar vrede te geven in plaats van honger naar oorlog.

 

UPDATE: 14 JULI 2022

Meer dan 250 predikanten uit heel Oekraïne kwamen bijeen voor een predikantenconferentie waar Alex Chmut, directeur van TWR Oekraïne, sprak over de uitdagingen waarmee zij als herders in oorlogstijd worden geconfronteerd. (Foto: TWR Oekraïne)

Er is urgentie voor degenen die in een actief oorlogsgebied wonen. Voor de meesten van ons die in een veel minder gevaarlijke omgeving wonen, raken vragen die te maken hebben met religieuze zaken op de achtergrond. Ze gaan schuil achter de andere dagelijkse activiteiten van het leven – een opleiding volgen, een baan vinden, een gezin stichten, een promotie binnenhalen, plezier maken, enzovoort . In Oekraïne zijn de ultieme vragen echter: “Waarom zijn we op deze aarde?” “Wat gebeurt er als we sterven?”. Die vragen kunnen niet meer gemakkelijk naar de achtergrond worden geschoven.

Een eenvoudig, oprecht pleidooi van onze partners in het door oorlog geteisterde land toont deze realiteit aan. Hun smeekbede aan alle gelovigen is dit: Bid dat mannen, vrouwen en kinderen tot een reddende kennis van Jezus Christus zullen komen voordat hun leven wordt afgebroken door een raketaanval of in de frontlinie.
Niet alleen worden onze Oekraïense broeders en zusters dagelijks geconfronteerd met de mogelijkheid van een gewelddadige dood, maar ze horen deze zorgen ook van de mensen die ze persoonlijk ondersteunen, via de ether en via sociale media. Sommige reacties zijn zowel hartverscheurend als opbeurend. Ze hebben berichten gehoord over soldaten die familieleden belden om te zeggen dat ze hun leven aan Christus hadden gegeven en kort daarna stierven in de gevechten.

En er zijn meldingen van wonderen te midden van de gevaren van oorlog. Een soldaat vertelde dat hij onder vuur lag en een bovennatuurlijke stem hoorde. De stem gaf instructies – draai links, draai rechts, loop rechtdoor – en leidde de soldaat veilig door een mijnenveld.

De urgentie die de Oekraïners voelen, blijkt ook uit de manier waarop kerken opstaan ​​om hun landgenoten te helpen terwijl de gevechten zich van het ene deel van het land naar het andere deel verplaatsen. Teamleden van TWR Oekraïne reisden naar de regio Transkarpatië en bezochten een kerk waar meer dan 50 vluchtelingen uit het oosten van het land worden gehuisvest en verzorgd.

Een vluchtelinge uit Loehansk, die nu grotendeels onder de controle van het Russische leger staat, vertelde een teamlid dat toen de oorlog eerder dit jaar voor het eerst uitbrak, ze geen preken of programma’s op internet kon vinden die over de situatie gingen. Alleen de internetvideo’s van TWR Ukraine gaven de spirituele kracht die ze nodig had, zei ze.

In de westelijke delen van het land, die relatief ver verwijderd zijn van de belangrijkste militaire acties, helpen kerken elke dag maar liefst 3.000 vluchtelingen, meldt ons team. Veel van deze ontheemden staan ​​open voor het Evangelie en willen meer over Jezus te leren.

Voor de teamleden van TWR Oekraïne drijft het gevoel van urgentie hen ertoe om ondanks de vreselijke omstandigheden alles te doen wat ze kunnen om contact te maken met hun buren.

“In oorlogstijd zijn we dankbaar voor de geweldige reacties op de inhoud die we maken”, schreef een teamlid. “Dit motiveert ons om meer te doen, om interessantere content van nog hogere kwaliteit te produceren. Elke nieuwe maand stellen we nog meer doelen, plannen en projecten voor onszelf!”

Bid alstublieft met ons mee:

 • Vader, we weten dat niemand van ons verzekerd is van een lang leven of een comfortabele omgeving. Maar in een land als Oekraïne komt de onzekerheid van het leven elke dag naar boven. Terwijl de mensen van deze Oost-Europese natie omgaan met deze realiteit en innerlijke zekerheid zoeken, breng ze dan naar Uw Woord zodat ze U kunnen ontmoeten terwijl er nog tijd is.
 • Heer Jezus, U hebt ons geleerd om vreemden in onze huizen te ontvangen alsof U het bent. Veel kerken in Oekraïne maken deze les waar en helpen hun ontheemde landgenoten. We zijn dankbaar voor dit prachtige voorbeeld voor ons allemaal, en we vragen U hen te zegenen met de middelen die nodig zijn om te voorzien in de behoeften van hun eigen leden en die van hun belaagde gasten.
 • We prijzen U, God, voor het beschermen van de teamleden van TWR Oekraïne en de technische faciliteiten die hen in staat stellen Bijbels verantwoorde, kwalitatieve audio- en video-inhoud te blijven produceren. Deze boodschappen zijn hard nodig voor de bevolking van Oekraïne en we vragen U ze te gebruiken om ontelbare levens te raken.

 

UPDATE: 7 JULI 2022

Het team van TWR Oekraïne en de makers van de programma’s blijven hun werk doen ondanks de voortdurende gevaren en verschrikkingen van de oorlog. (afbeeldingen: TWR Oekraïne)

Als u onze updates over de oorlog in Oost-Europa hebt gevolgd, weet je dat we te midden van de aanhoudende verwoesting veel positieve ontwikkelingen hebben gemeld.

In feite doen de moedige inspanningen van onze contacten in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland voortdurend denken aan de woorden van Jozef in Genesis 50:20, dat wat kwaad bedoeld was, door God is gebruikt om zijn goede doelen te verwezenlijken.

Dat betekent natuurlijk niet dat we de wereld of dit conflict door een roze bril moeten bekijken. Er vallen nog steeds raketten in vele delen van Oekraïne, en dood, vernietiging en wanhoop zijn altijd aanwezige lasten in het leven van zowel gelovigen als ongelovigen.

De korte video die hier (links) te zien is, maakt dit duidelijk. Vrienden van teamleden van TWR Oekraïne troffen dit aan toen ze eindelijk naar huis konden terugkeren. Hun huis was gebruikt door het leger en vervolgens in brand gestoken toen de soldaten zich terugtrokken uit het gebied.

Onze teamleden in Oekraïne zijn, net als al hun buren, onderworpen aan de gevaren en verschrikkingen van oorlog, en blijven vastbesloten om de hoop die ze in Christus hebben te delen met hun landgenoten. Ondanks de kritieke omstandigheden produceert het team een ​​overvloedige audio- en videoprogrammering die duidelijk een snaar raakt bij het publiek. Een videoboodschap genaamd “Roofvossen en goede buren” kreeg meer dan 137.000 views op Facebook, en een andere genaamd “Is het een zonde om gelovigen te beschermen?” trok meer dan 114.000 keer kijkers.

Nadat teamleden hadden geholpen met het opruimen van puin van een verwoest gebedshuis in Bohdanivka, werd een video van de reis meer dan 246.000 keer bekeken. Velen reageerden op de tragedie van het dorp en stuurden donaties. Voorgangers van plaatselijke kerken zetten zich ook in om de bediening van het Oekraïense team te ondersteunen.

TWR Oekraïne-directeur Alex Chmut heeft het druk gehad met spreken in kerken, waar mensen vaak zeggen dat ze de TWR-video’s bekijken en deze met anderen delen.

“We hebben een heel nieuw publiek ontdekt dat ons nog niet eerder kende”, zegt Chmut. “… Ik heb zoveel uitnodigingen ontvangen om lokale kerken te bezoeken dat het meer dan een jaar zou duren om dat ook daadwerkelijk te doen.”

Maar uiteindelijk gaat het niet om de statistieken maar om de kansen die de TWR-programma’s bieden om het leven van luisteraars en kijkers te raken. Zoals deze brief van een soldaat die vertelde dat zijn moeder hem meenam naar de kerk, waar hij zich liet dopen, maar dat hij uiteindelijk wegdreef in een leven van zonde.

“Door de Russische invasie sta ik nu aan het front en ik zie elke dag Gods genade en bescherming, maar ik begrijp niet veel van wat er gebeurt… We hebben geen voorganger aan het front, en het is slecht. Maar ik vraag je om voor me te bidden en God te vragen om me te vergeven voor al mijn zonden en me te helpen begrijpen hoe ik verder moet gaan.”

Hoewel recente rapporten uit Wit-Rusland en Rusland niet zo gedetailleerd zijn als deze uit Oekraïne, worstelen onze vrienden en contacten ook daar met heel verschillende, maar nog steeds ontmoedigende uitdagingen. Het goede nieuws is echter dat ze erin slagen programma’s in hun moedertaal te maken om het Evangelie te delen, in een omgeving waar de vrijheden van de media worden beperkt.


 

UPDATE: 9 JUNI 2022

Afgelopen maandag 6 juni zijn duizend powerbanks aangekomen bij het TWR-kantoor in Bratislava, Slowakije. Binnenkort zullen ze in handen zijn van Oekraïense vluchtelingen. Met deze zinvolle geschenken kunnen deze vluchtelingen hun mobiele telefoons en andere gadgets tot 4 keer opladen als er geen stopcontact beschikbaar is. TWR levert ze in samenwerking met Operatie Mobilisatie (OM). Deze powerbanks zijn onder andere voorzien van links en een QR-code om mensen in contact te brengen met de programma’s van TWR Oekraïne.

TWR en OM bieden zo niet alleen praktische hulp maar ook toegang tot informatie die materiële en geestelijke hulp kan bieden. We weten dat er geestelijke honger is in Oekraïne. TWR stelt de Bijbel online beschikbaar in verschillende talen via een digitale bBijbelbibliotheek. Het is 5000 keer per dag toegankelijk vanaf onze sites voordat een limiet van kracht wordt. Ongeveer een maand geleden werd de Oekraïense taal toegevoegd. David Creech, operations manager van TWR360, merkte meteen dat hij dagelijks waarschuwingen kreeg dat de limiet werd bereikt. Hij deed onderzoek naar de oorzaak en ontdekte dat meer dan 3.000 mensen per dag toegang zochten tot de Oekraïense Bijbel. Hij heeft een noodverzoek gedaan om de capaciteit van de site te verdubbelen.

Het onderstreept de urgentie van het presenteren van het Evangelie door het TWR Oekraïne-team, dat hierin volhardt ondanks de moeilijkheden waarmee de medewerkers worden geconfronteerd. Ze waren in mei erg actief en communiceerden op Facebook, Instagram, YouTube, online radio en op middengolf-radiofrequenties.

Bid alstublieft met ons mee

 • Laten we blijven bidden dat de Heere tussenbeide komt en dat de vrede terugkeert. De oorlog is nog steeds hevig in de oostelijke en zuidelijke delen van Oekraïne. De medewerkers zijn allemaal veilig, voor zover wij weten.
 • Vraag de Vader alstublieft dat de powerbanks mogen worden uitgedeeld aan de plaatsen en mensen waar ze het meeste goed zullen doen.
 • Vraag alstublieft dat velen in Oekraïne het Woord van God zullen horen en positief zullen reageren.
 • Prijs God met ons voor het voortdurende werk van onze contacten in Rusland en Wit-Rusland. In Wit-Rusland werden vorige maand radio’s verspreid en er werden 40 programma’s geproduceerd.

 

UPDATE: 18 MEI 2022

Bid alstublieft met ons mee

 • Blijf alstublieft bidden voor de medewerkers van TWR Oekraïne, evenals voor onze contacten in Rusland en Wit-Rusland. Zij werken in omstandigheden die steeds moeilijker worden. Prijs God dat de Oekraïense medewerkers al in staat zijn geweest om de volledige programmering tot eind mei voor te bereiden.
 • Bid voor Rostislav, de adjunct-directeur van TWR Oekraïne, die zijn doordeweeks in Kiev doorbrengt en vervolgens honderden kilometers reist om bij zijn familie te zijn, die in een vluchtelingenkamp woont. De zoon van Rostislav vierde onlangs een verjaardag, waarvoor de familie een taart bakte. Met zoveel kinderen bij de hand, was het het grootste verjaardagsfeestje in het leven van het kind, zei Rostislav.
 • Prijs God voor de nieuwe Russisch-talige programma’s die wordt toegevoegd. Bid alstublieft dat Russisch sprekenden binnenkort zullen luisteren naar goede, hoopvolle programma’s waarin het Evangelie centraal staat.

 

UPDATE: 12 MEI 2022

Oekraïense vluchtelingen zijn gehuisvest in nauwe ruimtes in een auditorium van een sportcentrum in Rusland. [afbeelding met dank aan contacten van TWR]

Wist je dat er Oekraïense vluchtelingen zijn … in Rusland?

Ja, het is waar dat veel Oekraïners tegen hun wil naar Rusland zijn gebracht, maar anderen zijn vrijwillig de grens overgestoken, meldt Frank Stephenson, communicatiedirecteur van TWR Europa.

Volgens de Verenigde Naties hadden op 10 mei meer dan 750.000 Oekraïners hun toevlucht gezocht in Rusland sinds het begin van de oorlog. Dat is het op twee na hoogste aantal, achter Polen (dat verreweg de meeste vluchtelingen heeft opgevangen) en Roemenië.

TWR’s contactpersoon in Rusland vertelt dat betrokkenen bij het werk van TWR samen met kerken hebben gereageerd op de noden van deze vluchtelingen, van wie een deel tijdelijk wordt gehuisvest in een sportcomplex. Hier worden aangrijpende verhalen gehoord die illustreren welke tol de oorlog eist. Zo was er een man die naar de beschikbare kleding keek, maar gestresst door alles wat er was gebeurd, kon hij zich zijn maat niet herinneren. Een andere man zocht kleding uit voor zijn vrouw die in het ziekenhuis lag, niet wetende dat ze al was overleden.

In de vorige update vertelden we hoe Alex Chmut en andere teamleden van TWR Oekraïne de tijd hadden genomen om te helpen met het opruimen van Irpin Bible Seminary, dat in de buurt van de hoofdstad Kiev ligt. Het was zwaar beschadigd door beschietingen. Stephenson laten weten dat de school vluchtelingen had opgenomen, wat vermoedelijk de reden was waarom ze het doelwit waren van raketaanvallen. De schade was werkelijk enorm, zelfs de metalen frames waren verbrand. Maar in het midden van het gebouw was de schoolbibliotheek onaangeroerd.
De 830 leerlingen en het personeel van de school komen elke avond online samen om te bidden. Jakobus 5:16b vertelt ons: “Het gebed van een rechtvaardige heeft grote kracht.” Stel je de kracht van deze nachtelijke gebeden voor!

Andere ontwikkelingen:

 • Alex Chmut zendt counselingprogramma’s uit, vooral voor vrouwen die tijdens de oorlog zijn verkracht.
 • Voice of Hope Oekraïne Radio, de 24/7 livestream die Gods Woord en christelijke muziek laat horen, heeft meer dan 19.500 webpaginaweergaven ontvangen sinds TWR op 25 april begon met het promoten ervan.

 

UPDATE: 5 MEI 2022

Terwijl de oorlog om hen heen voortduurt, blijven leden van TWR Oekraïne hoop uitspreken tot hun landgenoten via radioprogramma’s en sociale media.

Ze doen zelfs meer dan dat.

Directeur Alex Chmut vertoonde woensdag 4 mei een video op de Facebook-pagina van TWR Oekraïne, waarop te zien is hoe teamleden een bezoek aan de Irpin Bible Seminary (zie bovenstaande foto). Irpin is een gemeenschap die ongeveer 25 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Kiev ligt. Op de website van Christianity Today bevindt de Irpin Bible Seminary zich in een woonwijk, is het een solide gebouw met twee verdiepingen en heeft het een heldergroen dak. In de video die het TWR Oekraïne-team plaatste, is daar echter niets meer van te zien. Het gebouw werd getroffen door het oorlogsgeweld. Godzijdank was er op dat moment niemand in het gebouw. Maar de omvang van de schade was enorm, zoals dat voor zoveel gebouwen in Oekraïne geldt.

In de video staat Chmut eerst buiten het gebouw. Hij draagt ​​een beigekleurige baseballpet, een geel Amerikaans sweatshirt en zware werkhandschoenen. De ramen zijn verdwenen en er ligt puin naast wat er nog over is van het gebouw. Binnen is een gang relatief intact. Maar in een grote kamer ligt overal puin. Het is een enorme taak, maar Chmut en zijn collega’s zijn druk bezig met schoonmaken en beginnen met het proces om het gebouw weer te herstellen.
“Ons team kwam om te dienen”, vertelt de TWR-directeur, “omdat medewerkers van de Irpin Bible Seminary in vreedzame tijden TWR hielpen.”

Het zijn geen rustige tijden. In de contacten die zij hebben met TWR Europa melden de Oekraïense collega’s dat zij zich zorgen maken omdat Rusland grote aanslagen heeft aangekondigd. Hun programma’s zijn vooraf opgenomen omdat internet en elektriciteit op elk moment kunnen worden afgesloten.

TWR Europa vraagt ​​ook gebed voor onze contacten in Rusland en Wit-Rusland, die allebei moeilijke tijden doormaken.

Het goede nieuws is dat het Evangelie nog steeds in de hele regio wordt gehoord, onder meer via onlangs toegevoegde kortegolf-uitzendingen in de Oekraïense taal die worden verzorgd vanaf het eiland Guam in de Stille Oceaan (!).
Radiohobbyisten sturen regelmatig berichten naar TWR die melden dat ze onze kortegolf-uitzendingen hebben ontvangen. Een dergelijk rapport kwam van een man in Moskou, wiens naam we om voor de hand liggende redenen achterhouden. Naast de technische details schreef de man dat hij het oorlogsgeweld niet steunt. Hij voegde eraan toe: ‘Deze uitzendingen kunnen heel goed in Moskou worden gehoord. Oekraïense en Russische talen zijn vergelijkbaar van kwaliteit, en ik heb genoten van de prachtige liedjes, de uitstekende ontvangstkwaliteit en het geschikte tijdstip van uitzending.’

Bid alstublieft met ons mee

 • Bid dat velen in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland onze uitzendingen zullen horen en reageren op de hoop die alleen te vinden is in Jezus Christus.
 • Prijs God dat al onze TWR-partners en -contacten in de regio in leven zijn en in goede gezondheid verkeren. Bid alstublieft voor Gods voortdurende bescherming en levensonderhoud voor iedereen in deze gevaarlijke tijden.
 • Bid alstublieft voor de Irpin Bible Seminary, dat het in staat zal zijn om te herbouwen of te verhuizen en haar goede werk voort te zetten.
 • Bid voor leiders die de kans hebben om de loop van de gebeurtenissen te veranderen en de oorlog te beëindigen, dat ze Gods stem mogen horen.

 

UPDATE 27 APRIL 2022

Terwijl de oorlog in Oekraïne voortduurt, hebben de luisteraars toegang tot het Evangelie via de diverse kanalen van TWR. [Foto: IMB.org]

Tijdens de oorlog tussen Rusland en Oekraïne luisteren mensen nog steeds naar het Woord van God. De medewerkers van TWR Oekraïne zetten hun werk voort en sommigen kunnen de studio in Kiev gebruiken, meldt Frank Stephenson, communicatiedirecteur van TWR Europa. Alex, directeur van TWR Oekraïne, en zijn gezin wonen weer in dat gebied.

Rostislav,* de adjunct-directeur, brengt het grootste deel van zijn tijd buiten de stad door, maar hij kan voor vergaderingen naar de studio.

Programma’s zijn in deze grote regio nog steeds te beluisteren via de traditionele radio en ook online via een nieuw opgerichte livestream.
En… luisteraars reageren. Hier is een voorbeeld van TWR Oekraïne:

Een Oekraïense vrouw schreef op Instagram over wonderbaarlijke gebeurtenissen waarvan ze getuige was geweest en die zicht gaven op Gods kracht om levens te beschermen en te veranderen.
Niet lang nadat de oorlog in februari uitbrak, arriveerden vluchtelingen die op de vlucht waren voor de verwoestende aanvallen op Charkov bij de kerk van de vrouw. Haar familie nodigde hen uit voor het diner. Charkov is de op een na grootste stad van het land en wordt sinds de eerste dag herhaaldelijk gebombardeerd, ook nu nog.
De vluchtelingen wisten vrijwel niets over God, en een man leek niet stil te kunnen zitten, terwijl hij voortdurend op zijn mobiel keek. Uiteindelijk kwamen ze erachter waarom: zijn ouders waren achtergebleven in Charkov.
De vader van het gastgezin deelde over het geloof en vertelde over God en zijn macht om ons van de zonde te redden. Anderen gaven getuigenissen. Toen werd er gebeden en vroegen ze God om een zegen voor de vluchtelingen, die de volgende dag verder trokken.
Een paar dagen later werd de vader van het gastgezin gebeld door de man die zo bezorgd was geweest om het welzijn van zijn ouders. De man riep uit: “Ik geloof in God! Vandaag heb ik een vriend gevraagd om mijn ouders weg te halen uit Charkov. Ze waren nog maar net vertrokken toen het huis van mijn ouders volledig werd verwoest. Ik weet zeker dat dit te danken is aan God, tot wie je hebt gebeden!”

De vrouw sloot haar verhaal op Instagram af met een perfect passend Bijbelvers uit de Psalmen: “Ik zocht de Heer en Hij antwoordde mij, en redde mij van al mijn angsten.”
“Als we de Heere oprecht om hulp vragen”, merkte ze op, “dan laat Hij ons nooit in de steek. Alle lof aan God.”

*Namen om veiligheidsredenen niet vermeld.

Bid alstublieft met ons mee

 • Prijs God dat alle leden van het TWR Oekraïne-team veilig zijn en in staat zijn om door te gaan met het presenteren van de boodschap van Jezus aan luisteraars.
 • Prijs God dat teamlid Vyacheslav in Duitsland nieuwe woonruimte heeft gevonden. Hij is begonnen met een taalcursus en heeft toestemming om in Duitsland te werken.
 • Bid alstublieft voor Anna, Hoop voor Vrouwen-coördinator voor TWR Oekraïne. Ze kan doorgaan met dit werk vanuit Duitsland, waar ze voor haar jonge dochter zorgt. Maar ze heeft het zwaar omdat veel familieleden nog in Oekraïne zijn.
 • Een technicus van TWR Oekraïne en zijn gezin bevinden zich in het westen van Oekraïne, waar hij kan werken aan het uploaden van de TWR-programma’s. De omstandigheden zijn echter uitdagend, onder andere door voedseltekorten.
 • Prijs God dat onze contacten in Wit-Rusland en Rusland nog steeds in staat zijn om hun programma’s te produceren en uit te zenden.

 

UPDATE 11 APRIL 2022

Woorden en muziek van hoop zijn nu 24/7 via TWR beschikbaar voor Oekraïense vluchtelingen.

De uitzendingen, met Bijbelteksten en bemoedigende boodschappen in het Oekraïens en muziek in het Oekraïens en Engels, ging vrijdagochtend 8 april online, vertelt Scott Hollinger. Vanuit de TWR-afdeling Strategische Initiatieven en Partnerschappen helpt hij bij het ontwikkelen van nieuwe media-inhoud. “In die uitzendingen gaat het vooral om muziek – bemoedigende praise- en worshipmuziek.”

Jon Fugler, chief content officer van TWR, legt de filosofie erachter uit. “Een van de dingen die we hebben geleerd en die we zelf hebben ervaren, is dat muziek een grote uitwerking heeft voor ons hart en onze ziel. En de mensen in Oekraïne, en de vluchtelingen, hebben dat nodig. Dus hoewel we een sterke positie hebben waar het gaat om het geven van Bijbels onderwijs en gesproken teksten, vinden we dat als we 24 uur per dag iets doen, muziek daar een belangrijke plaats moet innemen.”

Volgens Hollinger worden er inmiddels tientallen nummers in het Oekraïens uitgezonden, en er zullen er meer worden toegevoegd.

“De online bediening ontwikkelde zich in minder dan een maand van idee naar realiteit”, zegt Fugler. “De technologie en de muziek in het Engels waren beschikbaar. Wat we misten was Oekraïens materiaal… Dus daar gingen we naar op zoek.”
Maar God legde de puzzelstukken bij elkaar. Oekraïners die zelf vluchteling waren, boden zich vrijwillig aan als vertalers en sprekers, net als Oekraïners die zich in de Verenigde Staten hadden gevestigd. Een christelijk radiostation bood zijn faciliteiten aan aan een Oekraïense spreker die in de buurt woont.
“Om dat allemaal in een maand te realiseren, is echt geweldig”, zegt Fugler. Het is een van de manieren waarop TWR mensen wil helpen van wie het leven door de oorlog is verscheurd. “Deze mensen leven in een situatie waarin ze veel slecht nieuws krijgen en daarom willen wij hen juist bemoedigen. Het Evangelie is een bron van Hoop.”

Deze nieuwe livestream kun je hier beluisteren.


 

UPDATE 8 APRIL 2022

Een videoboodschap van de directeur van TWR Oekraïne…


 

UPDATE 31 MAART 2022

De directeur van TWR Oekraïne neemt een jubileumboodschap op in een geïmproviseerde studio in Oekraïne.

Het was niet de 30e verjaardag die TWR Oekraïne zich had voorgesteld.

Zoals we gisteren al meldden, was het op 30 maart precies 30 jaar geleden dat onze partner in Oekraïne met zijn werkzaamheden begon. Begin dit jaar waren er plannen voor een feest. Toen kwam 24 februari. Ons team in Oekraïne werd uit hun twee studio’s en uit hun huizen verdreven en is verspreid over Oekraïne.

Geen kans op een feestje.

Maar – prijs God! – niemand is gedood of ernstig gewond. Bovendien blijft TWR Oekraïne bemoedigende, op Christus gerichte programma’s produceren die wordt verzonden naar Oekraïens- en Russisch-sprekenden in het land zelf en daarbuiten.

TWR Oekraïne blijft ook aanwezig op sociale media, waaronder op Facebook, waar het team woensdag het nieuws van hun jubileum samen met foto’s en een video deelde. Meer dan 1.800 mensen reageerden door het bericht te liken, en honderden gaven commentaar.

“Jullie brengen liefde naar de mensen”, schreef een vrouw. “Moge de Heer u beschermen.”

“We zijn jullie erg dankbaar voor deze programma’s, en in de huidige tijd van oorlog houden we niet op naar ze te luisteren”, merkte een andere persoon op. “Ze zijn nu nog inspirerender en nog meer nodig geworden.”

“Moge God zijn wonderen blijven tonen in uw bediening en de verspreiding van het Woord van God?”, schreef een ander. “Houd van jullie. Luister al meer dan 20 jaar dagelijks (nu via internet) en kan me mijn leven zonder TWR niet voorstellen.”

Bid alstublieft met ons mee

 • Prijs God voor 30 jaar TWR in Oekraïne en de voortzetting van dit werk ondanks grote obstakels.
 • Blijf alstublieft voor het TWR-gezin dat het land heeft verlaten vanwege de speciale behoeften van hun gehandicapte kind. Hun zoektocht naar een geschikte woonplek in Centraal-Europa weegt zwaar op hen.

 

UPDATE 30 MAART 2022 / 30-Jarig jubileum TWR Oekraïne

Toen de Sovjet-Unie in het begin van de jaren negentig afbrokkelde, verklaarde Oekraïne zijn onafhankelijkheid ongeveer tegelijkertijd met de oprichting van een nieuwe mediabediening: TWR Oekraïne. Terwijl de natie worstelde om ernstige economische problemen en verdeeldheid in de politiek te overwinnen, reikte TWR Oekraïne uit naar haar landgenoten met boodschappen van Bijbelse waarheid, hoop en verzoening.

Bijna 30 jaar later, aan de vooravond van de oorlog met Rusland, produceerde TWR Oekraïne meer dan 20 radioprogramma’s in het Oekraïens en Russisch die wekelijks in het land werden uitgezonden via krachtige MW-zenders van TWR in de buurlanden. Toen de raketten begonnen te vliegen, moesten de TWR-medewerkers hun studio’s en kantoren verlaten. Te midden van de dood en vernietiging die dagelijks in de nieuwsberichten te zien is, blijven deze toegewijde medewerkers beschikbaar voor hun bediening, zoeken zij manieren om anderen te helpen en proberen zij zelfs nieuwe programma’s op te nemen.

De directeur van TWR Oekraïne, die tot een paar weken geleden directeur was van een levendige organisatie, schuilt vandaag de dag met zijn gezin ver van hun eigen huis in de buurt van Kiev. Hij is door het leger ingelijfd om loopgraven te graven. Soms kun je hem naar zijn werk zien lopen met een schop in zijn hand, terwijl hij inhoudelijke berichten op zijn mobiel opneemt, bestemd voor gebruikers van sociale media.

TWR International wil graag één van die berichten delen als een passende manier om het 30-jarig jubileum van TWR Oekraïne te vieren. Een jubileum in het midden van een verwoestende oorlog. Terwijl u dit bericht leest, wilt u dan meebidden voor onze broeders en zusters, terwijl we terugdenken aan de oprichting van hun bediening op 30 maart 1992.

Als God het mogelijk maakt, als Hij genade heeft en wij in leven blijven, zal ik mijn kleindochter moeten uitleggen wat hier is gebeurd. Zodra ze begrijpt dat het oorlog is, zal ze me vragen: “Opa, aan welke kant stond je?”

En het zal moeilijk voor me zijn om haar uit te leggen wat het betekent om aan de kant van Jezus te staan.

Aan de kant van Jezus staan ​​betekent bij Zijn volk zijn. Jezus kwam naar Zijn volk, Hij leefde met hen, at met hen, genas hen, wekte de doden op. Ze waren niet gehoorzaam, zoals wij Oekraïners dat soms niet zijn. Ze waren materieel. Mijn mede-Oekraïners razen met scheldwoorden. Ik hou daar niet van, maar ik hou van ze, en ik ben bij mijn mensen. Ik zal in het bijzijn van mijn kleindochter eerlijk kunnen zeggen dat ik niet ben weggelopen.

Ik ben klaar om te sterven met de Oekraïners. Mijn roeping als predikant is om de verlorenen gered te zien. Dat zegt de Bijbel, en de mensen die mij mogen horen, moeten het begrijpen. We zijn ter dood veroordeeld. We zijn veroordeeld. We worden vermoord.

Ik ben niet bang voor de dood. Ik weet dat het leven niet eindigt met de dood. Mijn leven is veilig in Jezus, maar zolang ik loopgraven graaf en boomstammen draag, kan ik de mannen met wie ik hier werk over Jezus vertellen. Ik kan de niet-christenen vertellen hoe ze zelfs op het laatste moment als de bommen afgaan nog tot God kunnen bidden. Zo kunnen ze God aanroepen die redt.

Er is vrede en rust in mijn hart. Jezus heeft het mij gegeven. Ik hou van Jezus! Ik weet dat hij alles onder controle heeft, maar vandaag heeft hij me op deze plek gezet met mijn mensen. Dat ik voor hen zou bidden, zal getuigen, hen dienen. Net zoals Jezus deed.

Ik begrijp persoonlijk wat het betekent om aan de kant van Jezus te staan ​​in deze oorlog!


 

UPDATE 28 MAART 2022

Tijdens de tragische oorlog in Oekraïne mogen we ook zien hoe God in het land aan het werk is.

Bij TWR zien we via onze partners in de regio slechts het topje van de ijsberg. Maar wat we zien omvat ook bewijzen van hoe de harten en geesten van mensen die door de oorlog zijn getroffen, geestelijk worden bewogen.

Bijvoorbeeld:

 • De directeur van Hoop voor Vrouwen in Oekraïne, die we Svitlana noemen, is verhuisd naar Centraal-Europa. Maar ze heeft nog steeds contact met verschillende Oekraïense vrouwen. Ze vertelde dat de meeste van deze vrouwen in het verleden weinig interesse hadden in de dingen van God, maar nu nemen velen van hen voortdurend contact met haar op met allerlei spirituele vragen.
 • Sommige leden van het TWR-team in Oekraïne hebben als chauffeur geholpen bij de evacuatie van vrouwen, kinderen en gehandicapten. Ze zeggen dat sommige van hun passagiers in paniek zijn, terwijl anderen in stilte bidden. De chauffeurs kunnen bidden, zingen en praten over God met hun passagiers. “Er is zeker veel openheid voor de boodschap van het Evangelie”, meldt Frank Stephenson, communicatiedirecteur van TWR Europa.

TWR zendt nog steeds uit naar de regio met behulp van zenders die buiten het land staan. “Svitlana” zorgt voor een deel van de stemmen voor de nieuwe programma’s die zijn opgenomen, zowel in het Oekraïens als in het Russisch.


 

UPDATE 24 MAART 2022
Nu de oorlog in Oekraïne zijn tweede maand ingaat, zijn er aanwijzingen dat het Oekraïense volk zich tot de media wendt om hoop te vinden. In deze tijd van conflict en onrust is TWR consequent doorgegaan met het uitzenden van het Evangelie vanuit onze strategisch gelegen radiozender in Oost-Europa. De radiogolven bereiken miljoenen luisteraars in Rusland, Oekraïne, Wit-Rusland en daarbuiten.

Daarnaast is TWR in deze regio ook online actief. Via onze internationale website TWR360.org worden er TWR-programma’s in meer dan 90 talen aangeboden, waaronder ook het Oekraïens en Russisch. Uit gegevens van het team achter deze site blijkt dat het aantal sitebezoekers vanuit de Oekraïense hoofdstad Kiev met 40% is gestegen. Vanuit Lviv, dat een doorgangsstad is geworden voor vluchtelingen, is het aantal bezoeken met 32% gestegen. Het aantal gebruikers is ook in andere Oost-Europese landen gestegen, meestal met dubbele cijfers, meldt Frank Stephenson, communicatiedirecteur van TWR Europa. Veel van die landen huisvesten vluchtelingen uit Oekraïne.

Ondanks alle moeilijkheden van deze oorlogstijd blijven partners in Oekraïne doen wat ze kunnen om relevante programma’s te produceren. TWR International is ook dankbaar voor de steun van andere media-organisaties, die aandacht besteden aan de inzet van TWR om hoop te brengen in deze regio. Ook is er hulp bij de zoektocht van TWR naar Oekraïense sprekers. Deze werden gezocht om ons in staat te stellen extra inhoud voor te bereiden, speciaal voor het Oekraïense volk in deze traumatische tijd.

Dat trauma wijdverbreid is in deze regio lijdt geen twijfel, wanneer je kijkt naar de verloren levens, de verwoeste huizen en bedrijven, de families die verdeeld zijn tussen degenen die blijven en degenen die Oekraïne ontvluchten, en alle zorgen waarmee vluchtelingen worden geconfronteerd. ‘Onze Oekraïense coördinator voor het programma Hoop voor Vrouwen – die we Svetlina zullen noemen – verwelkomde de mogelijkheid om betrokken te zijn bij het produceren van programma’s over traumatherapie’, meldt Stephenson. Ze is gevlucht uit Oekraïne, heeft haar toevlucht gezocht in een Midden-Europees land en gaat op dit moment zelf door een proces van traumaverwerking.

Uw gebeden blijven een verschil maken op manieren die alleen in de hemel volledig bekend zijn.

Bid alstublieft met ons mee

 • Prijs God dat al onze teamleden van TWR Oekraïne nog in leven zijn. Ze zijn ook nog steeds bezig met het samenstellen van programma’s! Sommigen van hen bevinden zich in gebieden waar de gevechten intensiveren. Bid voor bescherming en wijsheid.
 • Onze contactpersoon in Rusland meldt dat onze bediening doorgaat op mediaplatforms die niet zijn gesloten.
 • Bid voor wijsheid en inzicht voor de wereldleiders die regelmatig bijeenkomen om manieren te zoeken om de oorlog te beëindigen.

 

UPDATE 21 MAART 2022
We dankbaar en geïnspireerd door de dagelijkse inspanningen van onze partners in Oost-Europa die in deze oorlogstijd volharden in het dienen van anderen.
Een van de teamleden in Oekraïne blijft in de omgeving van Kiev om mensen te helpen die geëvacueerd moeten worden. De omstandigheden waarin hij – we zullen hem Peter noemen – werkt zijn vaak levensbedreigend. We kregen van hem het volgende bericht: terwijl hij evacués hielp, drong het plotseling tot hem door dat hij een oude vriend al twee jaar niet had gezien. Hij slaagde erin contact te krijgen met de man in Charkov, een stad die sinds het begin van de oorlog bijna constant wordt aangevallen. De man was radeloos en zei dat hij klaar was om met zijn familie te sterven, ‘zodat alles dan maar voorbij is’. Ernstig bezorgd maakte Peter prompt de gevaarlijke reis naar Charkov. Hij herenigde zich met zijn vriend en bracht het gezin naar een veiliger gebied, hoewel nog steeds onderdeel van het oorlogsgebied. In de afgelopen jaren, zei de vriend, was hij weggegroeid van de Heer. Nu kon hij zien dat Peters aanwezigheid en gretigheid om het gezin te redden was alsof God een lichtstraal scheen in de nachtmerrie die over zijn thuisland is neergedaald.

Ook onze partner in Roemenië speelt in op de uitdagingen van de oorlog. Dit land heeft al ongeveer een half miljoen vluchtelingen opgevangen. Mihai Papuc, directeur van TWR Roemenië, laat weten dat zijn team zich inzet om de inkomende vluchtelingen van o.a. goede informatie te voorzien. Ook ziet hij hoe kerken en predikanten vluchtelingen ook praktisch helpen bij het vinden van gastgezinnen en met het invullen van het papierwerk van de overheid. Stafleden van TWR Roemenië helpen bij het uitdelen van voedsel aan vluchtelingen en voorzien hen o.a. van bijbelstudiemateriaal in het Oekraïens om hen geestelijke troost te bieden.

Vluchtelingengezin bereikt bestemming
Het gevluchte gezin waarover we u hebben verteld en dat een gehandicapt kind heeft, is inmiddels op de plaats van bestemming aangekomen. De vader, die studiotechnicus is bij TWR Oekraïne, en zijn vrouw, die de stemmen voor radioprogramma’s heeft verzorgd, willen graag doorgaan met het produceren van inhoudsvolle programma’s. Het is de bedoeling dat die programma’s zeer binnenkort weer in Oekraïne wordt uitgezonden. Ze maken deel uit van een groot initiatief waarin TWR Europa en TWR International snel stappen zetten om speciale programma’s te ontwikkelen die zijn afgestemd op de spirituele, emotionele en informatieve behoeften van luisteraars in het oorlogsgebied.

Bid alstublieft met ons mee

 • Bid alstublieft dat de Heer onze medewerkers op bovennatuurlijke wijze zijn vrede schenkt, die zij vervolgens kunnen overbrengen op hun luisteraars.
 • Prijs God dat de studiotechnicus en zijn familie uit Oekraïne eindelijk een locatie in Centraal-Europa hebben bereikt waar we hopen dat ze zich zullen kunnen settelen.
 • Dank God dat het – tijdens een relatieve rust in de gevechten tijdens het afgelopen weekend – voor onze Oekraïense collega’s mogelijk was zo veel mogelijk inhoud voor programma’s te maken.

 

UPDATE 18 MAART 2022

Oekraïeners in de omgeving van Kiev (foto TWR)

Het gevluchte gezin waarover we u hebben verteld en dat een gehandicapt kind heeft, is nagenoeg zonder spullen uit Oekraïne. Met steun van TWR International is dit gezin voorzien van kleding, medicijnen en anderen benodigde artikelen, waaronder ook technische aparatuur die nodig is om de bediening van TWR draaiende te houden. Ondanks alles wat ze doormaken, blijft het handjevol mensen dat de staf van TWR Oekraïne vormt, vastbesloten om de mensen in hun land te voorzien van bemoedigende, bijbelse inhoud.

Frank Stephenson, communicatiedirecteur van TWR Europa, benadrukt dat TWR zich inzet voor continuering van de programmering op onze zenders voor deze regio. Dat houdt onder meer in dat programmering wordt voorbereid op onderwerpen als trauma, traumatherapie en counseling, zowel vanuit TWR als in samenwerking met andere organisaties. Een voorbeeld hiervan is een podcastserie met muziek en bijbelverzen die zijn gekozen om de stormen van angst en vrees te bedaren. Een Oekraïense muzikant die naar Duitsland is gevlucht, heeft aangeboden de muziek te verzorgen, en een medewerker van TWR Oekraïne zal de Schrift voorlezen.

Bid alstublieft met ons mee

 • De studiotechnicus uit Charkov en zijn gezin, waaronder een kind met speciale behoeften, bevinden zich op een tijdelijke stopplaats terwijl ze zich voorbereiden op een nieuwe etappe van hun reis naar een bestemming voor de langere periode in Centraal-Europa. Bid voor een veilig vervolg van hun reis.
 • Dank ook dat de directeur van TWR Oekraïne in staat was veilig naar Kiev te reizen en daarna weer terug te keren bij zijn gezin, dat verder naar het westen in Oekraïne verblijft. In Kiev kon hij enkele items uit de studio ophalen die het TWR-team elders goed voor het werk kunnen gebruiken.

 

UPDATE 16 MAART 2022
De stad waar een teamlid woonde is verwoest. Hij kon veilig wegkomen, maar verloor al zijn bezittingen, inclusief zijn laptop. TWR werkt eraan om de ondersteuning te bieden die hij nodig heeft.

Het geweldige team gaat door met het opnemen en produceren van Bijbelse programma’s voor de mensen in hun land. Het is niet eenvoudig omdat hun leven in gevaar is en de infrastructuur van hun land verslechtert.

Ondertussen werkt de rest van ons contentteam hard aan het voorbereiden van nieuwe, zinvolle programmering voor de regio, meldt Jon Fugler, chief content officer voor TWR. Hij voegt toe: ‘We beginnen met het schrijven en produceren van inhoud in verschillende lengtes voor een aantal platforms. We hebben veel behoefte aan Oekraïense vertalers, schrijvers en sprekers. We hebben hiervoor inmiddels een handvol mogelijke contacten over de hele wereld die ons hierbij zouden kunnen helpen. Ik ben dankbaar dat God ons de mogelijkheden heeft gegeven om programma’s van buitenaf in Oekraïne en Rusland uit te zenden. Dit wordt de enige manier waarop we de mensen in deze landen kunnen bereiken met het Evangelie. In beide landen wordt het internet afgesloten, waardoor die het gebruik van die optie steeds moeilijker wordt.


 

UPDATE 14 MAART 2022

In deze derde week van de oorlog in Oekraïne hebben we bemoedigend nieuws om te delen: niet alleen zijn alle teamleden van TWR Oekraïne in leven, er is ook bericht binnengekomen dat de studio’s in Kiev en Charkov beide nog steeds overeind staan. Gezien de omvang van de vernietiging in de twee grootste steden van Oekraïne, is dat op zijn minst opmerkelijk, zo niet wonderbaarlijk.

We zijn verheugd te kunnen melden dat het hele TWR Oekraïne-team het afgelopen weekend virtueel kon vergaderen. De technologie en het internet hielden stand, zodat een ​​Zoom-vergadering mogelijk was. Op die manier konden ze gemeenschap met elkaar hebben en voor elkaar bidden. Stel je de kracht eens voor! Ze rouwen natuurlijk ook om hun land, maar ook omdat ze allemaal mensen uit hun kringen kennen die zijn omgekomen in de oorlog.

Ze zijn fysiek niet samen. Sommigen bevinden zich in steden waar om gevochten wordt, anderen op het Oekraïense platteland en enkelen zijn het land uitgekomen. Dat geldt ook voor het gezin waarover we u hebben verteld en dat een gehandicapt kind heeft.

Deze medewerker, die we Ivan* zullen noemen, heeft een geïmproviseerd ‘kantoor’ kunnen opzetten op zijn tijdelijke locatie in Centraal-Europa. Hij en zijn familie hopen binnenkort naar een meer permanente locatie verder naar het westen te reizen. Ivan is bezig met het afronden en uploaden van nieuwe inhoud die het team in Oekraïne blijft maken als aanmoediging voor hun mede-Oekraïners. Ook al worden ze dagelijks met gevaar geconfronteerd en worstelen ze om te overleven, toch voelen ze de urgentie om hoop te brengen aan de mensen in hun land.

Ondertussen meldt de contactpersoon van TWR in Rusland dat kerken daar elkaar blijven ontmoeten en bidden voor de situatie in Oekraïne. Waar ze kunnen, helpen ze vluchtelingen uit Oekraïne op praktische manieren, zoals het verstrekken van voedsel en onderdak.

Bid alstublieft met ons mee?

 • Prijs God dat alle leden van het TWR Oekraïne-team in leven zijn en dat de studio’s overeind staan. Prijs hem dat ze elkaar dit weekend virtueel hebben kunnen ontmoeten en nog steeds goed nieuws voor hun luisteraars kunnen brengen.
 • Blijf om bescherming vragen voor dit team en bid alstublieft voor Ivan* en zijn familie terwijl ze zich voorbereiden op het volgende deel van hun lange reis.
 • Geef het leiderschapsteam van TWR Europa alsjeblieft uw gebedssteun, want ze hebben een nieuw crisisteam opgezet voor deze noodsituatie. Dit team bereidt zich voor om niet alleen in de onmiddellijke behoeften te voorzien, maar ook om op de lange termijn ondersteuning en bemoediging te bieden.
 • Een TWR-contactpersoon in Wit-Rusland vraagt gebed voor familieleden die voorheen in Oekraïne woonden maar hun toevlucht hebben gezocht in Centraal-Europa. Het zijn Wit-Russen en worden als zodanig gehinderd door sancties tegen dat land. Toch is het niet veilig voor hen om terug te keren naar Wit-Rusland. Bid dat ze zich op deze nieuwe locatie kunnen vestigen.

 

UPDATE 11 MAART 2022

De oorlog in Oekraïne duurt voort en eist een gruwelijke tol. Toch kunnen we op 11 maart – dag 15 van de oorlog – opnieuw melden dat door Gods genade alle TWR-contacten in Oekraïne in leven zijn of zelfs inmiddels buiten het land een veilig heenkomen hebben gevonden.

Een medewerker* van TWR Oekraïne verblijft nog in de buurt van Kiev om hulp te verlenen. De directeur* van TWR Oekraïne en het grootste deel van zijn familie blijven in het land, maar verder naar het westen. Geen van hen is buiten gevaar.

De TWR-medewerker* die met zijn gezin Oekraïne is ontvlucht, hoopt komende week na een definitieve reparatie van zijn auto door te reizen naar Midden-Europa. TWR Europa coördineert specifieke technische assistentie voor deze persoon, zodat hij zijn vitale werk kan voortzetten, vanaf de plek waar hij voor langere tijd zal verblijven.

Ondertussen gaat de bediening van TWR door in Rusland en Wit-Rusland. Zo was er recent nog een vrouwenconferentie in Rusland, waaraan enkele betrokkenen bij TWR deelnamen. “De situatie in Oekraïne weegt zwaar op hen, terwijl ze bidden voor vrede in de regio”, meldt TWR Europa. In Wit-Rusland blijven de contacten van TWR mensen hoop geven en door SD-kaarten en USB-sticks met programma’s te verspreiden.

We weten dat uw gebeden ertoe doen. Hartelijk bedankt. Houd het alstublieft vol.

Bid alstublieft met ons mee

 • Prijs God dat al onze TWR-contacten in Oekraïne in leven zijn. Blijf alstublieft bidden voor veiligheid en wijsheid in een hachelijke situatie.
 • Bid alstublieft met ons voor de vrienden en contacten van TWR in Wit-Rusland en Rusland, én in Oekraïne. Mogen zij wijsheid, moed, kracht en een vooruitziende blik hebben om te dienen in een tijd van onzekerheid, angst en spanning.
 • Bidt u alstublieft speciaal voor onze ministry director* die contacten onderhoudt met onze relaties in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland. Vraag namens haar om wijsheid, kracht en gevoeligheid tijdens die contactmomenten in deze stressvolle tijd.

*Namen om veiligheidsredenen niet vermeld.


 

UPDATE 9 MAART 2022

Het nieuws uit Oekraïne was vandaag, 9 maart, bijzonder grimmig, zeker ook door het bericht van een aanval op een kraamkliniek in de stad Mariupol. Niets kan de pijn van het horen van dergelijke berichten verminderen. Toch wordt er nog steeds hoop gegeven aan de regio, persoonlijk en via de ether.

Een medewerker van TWR Oekraïne is in de buurt van Kiev gebleven en heeft geholpen met het bezorgen van voedsel aan anderen.

Niet alleen zijn er via de AM-radio nog altijd programma’s van hoop te horen in Oekraïne, ook wordt er nog steeds content voor deze tijd en deze situatie gemaakt in Oekraïne zelf. Tussen al het andere door dat er op dit moment gaande is – loopgraven graven, voedsel bezorgen, leven in gevaarlijke omstandigheden – bereiden onze partners in Oekraïne nog steeds een nieuwe programmering voor, in ruwe vorm. Ze stuurden de audiobestanden door naar de medewerker die onlangs het land verliet met zijn gezin, waaronder een gehandicapt kind. Hij kon zijn technologische vaardigheden gebruiken om de inhoud voor te bereiden voor verzending via de zenders van TWR.
Dus: Hoop vanuit Oekraïne, voorbereid buiten Oekraïne, maar vervolgens teruggestuurd naar de bevolking van Oekraïne. “Het AM-signaal blijft daar sterk”, meldt Frank Stephenson, communicatiedirecteur van TWR Europa.

Ook kunnen we een vreugdevolle reünie melden. De schoondochter en 2-jarige kleindochter van de directeur van TWR Oekraïne staken een paar dagen geleden de grens over. Hoe zit het met de zoon van de directeur – de echtgenoot en vader van het duo? Het blijkt dat hij niet in Oekraïne was toen de oorlog uitbrak. De afgelopen dag reisde hij naar Oost-Europa en is hij herenigd met zijn vrouw en zijn kleine meisje.

Al onze TWR-contacten in Oekraïne leven nog, prijs God. Uw gebeden blijven belangrijk.

Bid alstublieft met ons mee

 • Prijs God voor het hartverwarmende nieuws dat familieleden van de TWR Oekraïne-directeur zich hebben kunnen herenigen in een Oost-Europees land. We volgden de afgelopen dagen het verhaal van zijn 2-jarige kleindochter, sinds hij kort na het begin van de oorlog in een videoboodschap op ontroerende wijze over haar sprak (scroll naar beneden om de video te vinden). Nu zijn het meisje, haar moeder en vader weer samen in een veilig land.
 • Hoewel de focus begrijpelijkerwijs blijft liggen op de situatie in Oekraïne, hebben onze broeders en zusters in Rusland en Wit-Rusland zeker ook onze aanhoudende gebeden nodig.
 • TWR-medewerkers in Europa zijn koortsachtig aan het werk om ervoor te zorgen dat zenderlocaties buiten het oorlogsgebied de nodige programma’s kunnen blijven uitstralen naar de Oekraïners, Wit-Russen en Russen. De toegang tot extra uitzendfaciliteiten is beveiligd en er worden back-uplocaties gepland. Vraag de Heer om deze voortdurende inspanningen te leiden, wijsheid te verschaffen terwijl deze toegewijde medewekers de gecompliceerde details doornemen en de nodige middelen moeten aanschaffen.

 

UPDATE 7 MAART 2022

De oorlogswolken verduisteren nog steeds de lucht boven Oekraïne, maar vanuit de schaduw zijn er af en toe kleine lichtpuntjes zichtbaar.

Een van deze lichtpuntjes betreft de familie van wie we de reis naar veiligheid al volgen sinds kort na het uitbreken van de oorlog op 24 februari. Het gaat om de man die met zijn gezin – waaronder een gehandicapt kind en een zieke moeder – vanuit Charkov op pad ging naar de westelijke grens van Oekraïne. Hoewel de afstand hemelsbreed minder dan 1000 km is, duurde het meer dan een week voordat het gezin in veiligheid was, buiten het door oorlog verscheurde land. Afgelopen zondag zijn de zes leden van deze familie eindelijk in een Europees land aangekomen dat grenst aan Oekraïne. Daar werden ze hartelijk ontvangen door TWR-medewerkers.

“Ze zijn vandaag op een tijdelijke plek aangekomen en we gaan nu op zoek zijn naar opties voor de langere termijn”, zegt Frank Stephenson, communicatiedirecteur van TWR Europa. “Ze zijn dankbaar dat ze zijn gearriveerd en ze zijn dankbaar voor de vriendelijke ontvangst.”

Er is ook goed nieuws over de mogelijkheid voor TWR om het oorlogsgebied. Vanaf vandaag, 7 maart, heractiveert TWR zijn programmering op een krachtige, strategisch gelegen zender in Oost-Europa. Dit betekent dat we onze uitzendingen in het Oekraïens en Russisch kunnen uitbreiden om luisteraars te bereiken in die landen en in het naburige Wit-Rusland, waar ook veel Russisch wordt gesproken.

TWR streeft ernaar flexibel in te spelen op alle barrières die deze oorlog met zich meebrengt, en “werkt voortdurend op de achtergrond om alternatieve opties op te zetten om programma’s van hoop te blijven uitzenden”, aldus Stephenson.

Bid alstublieft met ons mee

 • Bid alstublieft voor de familie die er eindelijk in is geslaagd het oorlogsgebied te verlaten. We danken God dat Hij hen veilig door ongelooflijk uitdagende omstandigheden heeft gebracht. Nu zullen tijd en genezing nodig hebben om die schrijnende ervaringen te verwerken.
 • Prijs de Heer dat TWR toegang heeft tot zeer geavanceerde technologie in gebieden vanwaar ze het oorlogsgebied kunnen bereiken. Deze ‘Towers to eternity’ stellen ons in staat om Gods Woord te delen met mensen op moeilijk bereikbare plaatsen.
 • Vraag de Heer om vrede, kracht en bemoediging te brengen in de harten van gelovigen in Oekraïne die dagelijks worden geconfronteerd met levensbedreigende omstandigheden, maar Christus blijven delen met hun landgenoten. Meer dan ooit hebben Oekraïners hoop en zekerheid in hun leven nodig.

 

UPDATE 4 MAART 2022

Niemand heeft meer behoefte aan woorden van hoop dan mensen in een oorlogsgebied.

Terwijl kogels en raketten blijven vliegen en zelfs een kerncentrale werd aangevallen op dag 9 van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zijn we verheugd te kunnen melden dat TWR nog steeds in staat is om in de regio een boodschap van hoop te laten klinken.

Vanaf maandag 7 maart zendt TWR uit naar Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland vanuit een tweede Oost-Europese zender, meldt Frank Stephenson, communicatiedirecteur van TWR Europa.

Dit omvat twee programma’s in de Oekraïense taal: Beacon of Hope en Kaleidoscope (programma’s van 30 minuten). Beiden richten zich op het geven van bemoediging en wijzen op God als de Bron van Troost.

Er worden twee programma’s in het Russisch geproduceerd, waaronder een gedeelte van 15 minuten dat lokaal wordt gemaakt door contacten van TWR. Er worden ook twee programma’s in het Russisch gemaakt voor onze partner in Wit-Rusland. De Russische taal wordt door velen gesproken in Wit-Rusland en Oekraïne, evenals in Rusland.

Ongelofelijke reis

Op vrijdag 4 maart meldde de vluchtelingenorganisatie van de VN dat 1,2 miljoen Oekraïners in de buurlanden waren aangekomen sinds het conflict op 24 februari begon.

Onder de talloze mensen die nog steeds proberen de grens te bereiken, zijn een medewerker van TWR Oekraïne* en vijf familieleden. De medewerker is een man die normaal gesproken voor defensiedoeleinden in het land zou moeten blijven. Maar omdat hij een kind met speciale behoeften heeft, heeft hij toestemming om met zijn gezin te vertrekken. Hun vooruitgang was echter pijnlijk traag onder andere door een autopech eerder deze week. Na enkele dagen oponthoud is de auto inmiddels weer gerepareerd en kan het gezelschap verder op weg naar de grens. Het zou normaal gesproken een reis van een halve dag zijn, meldt Stephenson, maar onder de huidige omstandigheden zal het naar verwachting veel langer duren.

*Namen om veiligheidsredenen niet vermeld

Bid alstublieft met ons mee

 • Vader God, moge uw genade op de familie zijn die zo’n pijnlijk lange reis heeft moeten maken naar de grens van hun land. Wilt u ze beschermen, geef ze kalme harten, troost en geduld.
 • We brengen de familieleden van de TWR Oekraïne-directeur en de Women of Hope-coördinator bij U. Zij hebben inmiddels andere landen bereikt en zijn fysiek veilig. Helpt U hen, zodat zij kunnen omgaan met het trauma van de afgelopen negen dagen en de realiteit dat familieleden zich nog steeds op gevaarlijke plaatsen bevinden.
 • We bidden voor de Oekraïense directeur (zie foto) die overdag loopgraven graaft en ’s avonds terugkeert naar de rest van zijn familie.
 • We bidden voor de bediening van TWR in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland waar medewerkers proberen mensen te dienen in onzekere, zorgwekkende omstandigheden.

 

UPDATE 3 MAART 2022

Familieleden van medewerkers van TWR Oekraïne ontbijten in hun tijdelijke woning in het westen van Oekraïne.

Bericht van het communicatieteam van TWR Europa:

We zeggen het allemaal wel eens van tijd tot tijd tijdens crises: “Nou, het enige wat je hoeft te doen is bidden.” Het is een begrijpelijk gevoel – en ook een goede, als het ons ertoe aanzet serieus te worden om in gebed tot de Heer te gaan.

Maar soms moeten we onszelf eraan herinneren dat bidden niet het laatste redmiddel is; het zou altijd ons eerste toevluchtsoord moeten zijn. Hoe angstaanjagend de gevaren ook zijn waarmee we worden geconfronteerd – inclusief raketten, voedseltekorten, verhulde dreigingen van nucleaire actie – onze God is de schepper van het universum en onvoorstelbaar krachtiger.

Lauren Libby, directeur van TWR International benadrukt: “We moeten onze alle betrokkenen bij TWR echt aanmoedigen om te bidden voor de bescherming van de medewerkers in dat deel van de wereld .” Het is een van de belangrijkste redenen voor deze voortdurende update over de oorlog. Aangezien we verspreide berichten ontvangen van onze broeders en zusters in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland, willen we het nieuws graag delen zodat u met ons – en vooral met hen – kunt bidden tijdens deze wereldschokkende crisis.

Een regio die moet genezen

De krantenkoppen van het Oekraïense front blijven somber: het dodental loopt op, een grote stad is blijkbaar ingenomen en de hoofdstad wordt geconfronteerd met verhoogde militaire druk, luchtaanvallen die andere steden beschadigen. Hoewel er weinig vooruitgang was geboekt in de vredesbesprekingen tussen de twee partijen, waren er berichten dat ze hadden ingestemd met het opzetten van humanitaire corridors voor de evacuatie van sommige burgers.

In een opname die TWR Europe vandaag ontving, sprak de directeur van TWR Oekraïne * over de zware impact die de onrust heeft op zijn landgenoten. Zijn scherpe woorden zijn ook van grote waarde voor degenen onder ons ver van het oorlogsgebied.

“Vanmorgen heb ik gebeden voor de mensen die gewond zijn geraakt. Er zijn er heel veel. Het is moeilijk. Gewonde mensen kunnen niet zo handelen of functioneren als mensen zonder verwondingen. Helaas zijn er ook veel emotionele gewonden. Meer zelfs. Psychische verwondingen genezen niet vanzelf. Ze groeien. … Dingen als verdriet, arrogantie, wraak doen niets goeds voor ons hart. Ze genezen niet. Het vereist Gods tussenkomst. Ze hebben genezing nodig. God heeft ons niet geschapen om te wreken, te vernietigen, te doden. God schiep de mens om lief te hebben en bemind te worden. Zo IS God, en Hij wil dat we van Hem houden. Alleen een genezen persoon is daartoe in staat. … Je hebt een genezen hart nodig! Alleen dan kun je effectief en functioneel zijn. Bid tot God om je hart te genezen van woede, leedvermaak, hypocrisie, wraak. Vraag God om met Zijn kracht in je hart te komen, het te veranderen, het te genezen. Zelfs in deze tragische situaties kun je vrede in je hart hebben en Gods plan voor jou vervullen.”

In veiligheid brengen

 • Velen in Oekraïne zetten zich in om familieleden in veiligheid te brengen buiten het oorlogsgebied. Gisteren hebben we al bericht over de 2-jarige kleindochter van de directeur die in Roemenië is aangekomen, samen met haar moeder en de producent van de Oekraïense versie van Hoop voor Vrouwen.
 • De directeur, zijn vrouw en andere gezinsleden blijven als binnenlandse vluchtelingen in het land. Hij is opgeroepen om loopgraven te graven voor het leger.
 • Een ander lid van het Oekraïense team bevestigde dat zijn familie veilig in Polen is aangekomen. Deze man is echter achtergebleven en werkt samen met een non-profitorganisatie om voedsel en andere goederen uit te delen aan degenen die dat nodig hebben.
 • Een ander teamlid – wiens reis we de afgelopen dagen hebben gevolgd – stuitte op een nieuw obstakel. Zijn auto ging kapot terwijl hij blijft proberen zijn gehandicapte kind en zieke moeder in veiligheid te brengen over de grens. Gelukkig is er echter hoop dat hij de directeur, wiens familie in de buurt verblijft, kan ontmoeten en hulp kan krijgen om de auto te repareren.

* Namen om veiligheidsredenen niet vermeld

Video

De volgende video is gemaakt door een jonge Oekraïense dame die nauw betrokken is bij het TWR-team.

Bid alstublieft met ons mee:

 • Wanneer je over de oorlog hoort, neem dan alsublieft even de tijd om de Heer te vragen de TWR-teamleden in Oekraïne, Rusland en Wit-Rusland te beschermen en te bemoedigen.
 • Bid dat God deze crisis zal gebruiken als een kans om krachtig te werken in Rusland. TWR werkt samen met christenen aan beide kanten in deze tragische oorlog. Een van onze contacten in Rusland meldde vandaag dat christenen in dat land vluchtelingen helpen. Nu de economische gevolgen het land treffen, maken velen zich zorgen over de mogelijke financiële gevolgen en het verlies van banen. Veel gelovigen en ongelovigen in Rusland zijn ook diep verontrust over de oorlog en hoe ze erop moeten reageren.
 • Roep de Heer aan tussenbeide te komen in de harten en gedachten van de onderhandelaars en vrede te brengen in de regio.

 

UPDATE 2 MAART 2022

Bedankt voor uw voortdurende gebeden voor de partners en contacten van TWR in Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland. Uw gebeden zijn belangrijk.

Op de zevende dag van het conflict tussen Rusland en Oekraïne zijn we dankbaar dat we kunnen melden dat een paar familieleden van TWR-collega’s de grens zijn overgestoken om in veiligheid te komen. Onder hen is de 2-jarige kleindochter van de directeur* van TWR Oekraïne, meldt Frank Stephenson, communicatiedirecteur TWR Europa. Het kleine meisje is samen met haar moeder en een producer* van het programma Hoop voor Vrouwen in Roemenië aangekomen, waar ze bij christenen logeren. Dit gebeurde kort na bijzonder gevaarlijke gebeurtenissen. Er waren gevechten uitgebroken, waardoor onze directeur en zijn familie het kindertehuis moesten verlaten waar ze verbleven en zich moesten verstoppen in nabijgelegen loopgraven.

Op de Facebook-pagina van TWR Oekraïne deelde de directeur zijn mening, terwijl hij op weg was om loopgraven te gaan graven:

“Beste vrienden, ik zal in het Russisch spreken, zodat mijn vrienden in Rusland en in het Westen mij zullen begrijpen. Ik heb een kleindochter met goudkleurig haar en groene ogen. Ik hou oneindig veel van haar. Als haar iets zou overkomen, zou ik het niet overleven. Ik wil iets doen om haar te beschermen. Wat kan ik doen? Ik kan bidden. Dat is wat ik heb gedaan. Ik kan de kachel opstoken om de mensen in mijn huis te verwarmen. Ook kan ik de loopgraven graven. Dat is waar ik nu naar toe ga.
Ik spreek in het Russisch; jij kunt ook iets doen. Toen (in de Bijbel) de kwaadaardige Haman het Joodse volk wilde uitroeien, ging Mordechai naar Esther en raadde haar aan om het verzoek met de koning te delen. Het was te gevaarlijk voor Esther, maar toen zei Mordechai wat staat geschreven in Esther 4:13-14.
Ik ga vandaag loopgraven maken. Wat ga jij vandaag doen? Gewoon nieuws kijken, medeleven voelen en bidden? Het is te weinig! Ook u kunt de anderen vertellen dat onze mensen in levensgevaar zijn! Ze willen ons vernietigen, simpelweg omdat we Oekraïners zijn. We hebben niemand iets slechts aangedaan. We zijn niet heilig, maar we zijn geen andere landen binnengevallen. God gaf ons dit land om te leven. Als we moeten sterven, weten we waar we in de eeuwigheid zullen zijn. Zal je blij zijn dat je die dag hebt gezwegen?”

De mensen in de regio blijven uw gebeden hard nodig hebben. Dit bericht komt van een producer* van de Beacon of Hope-serie van de TWR-studio in Charkov.

“Pijn, pijn en nog eens pijn. Dit zijn de gevoelens die op dit moment de boventoon voeren. Pijn voor mensen die verwarring, angst en paniek ervaren als granaten in de buurt ontploffen, ruiten naar buiten vliegen en je niet weet of een granaat je huis zal raken. Pijn voor de kinderen die onder ongelooflijke stress staan. Pijn voor hun verwoeste stad, voor hun land dat nu tranen van verlies, angst en wanhoop huilt. Toen mijn man me vooraf overhaalde om mijn spullen, mijn documenten, klaar te maken, kon ik niet geloven dat oorlog mogelijk was. Maar vandaag is het een angstaanjagende realiteit. Dank aan alle dappere mensen die zichzelf opofferen als boodschappers van licht om anderen te helpen.”

Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne, wordt al drie dagen achter elkaar gebombardeerd. The Wall Street Journal meldt dat luchtaanvallen woonwijken en civiele infrastructuur hebben getroffen.

Maar licht schijnt in de duisternis (Johannes 1:5). We hebben iets gedeeld over de medewerker* die een kind heeft met speciale behoeften en wiens reis daardoor vertraagd is. Deze medewerker vertelde een collega dat hij, ondanks de duisternis van de situatie, talloze verhalen over Gods genade en bescherming voor mensen heeft meegemaakt en gehoord. Prijs God!

* Namen om veiligheidsredenen niet vermeld

Bid alstublieft met ons mee:

 • Dank voor de familieleden van het personeel in Oekraïne die een veilig toevluchtsoord in andere landen hebben bereikt. Vraag of degenen die onderweg zijn ook in veiligheid kunnen komen.
 • Bid voor degenen die nog in Oekraïne zijn, en vooral de mannen tussen de 18 en 60 jaar die moeten blijven en dienen ter verdediging van hun land.
 • Bid voor fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel welzijn voor degenen die enorm lijden onder deze oorlog.

 

UPDATE 1 MAART 2022

Het oorlogsgeweld in de Oekraïne is dinsdag 1 maart sterk toegenomen, meldt Frank Stephenson, communicatiedirecteur van TWR Europa. “Menselijk gezien ziet het er somber uit en het lijden is immens”, schrijft Stephenson, die rapporten verzamelt uit de regio. “Dit betekent dat we nog meer moeten bidden en de Heer moeten vragen om in te grijpen zoals alleen Hij dat kan.”

Mediaberichten bevestigen de grimmige situatie. Onder andere de BBC rapporteerde dinsdag over een groot Russisch militair konvooi dat op weg was naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne, terwijl het Russische ministerie van Defensie dreigde met aanvallen op doelen in de stad. Vijf mensen stierven toen Rusland een tv-toren in de stad aanviel, meldde het netwerk. Door de tegenstrijdige berichten is het onmogelijk het totale aantal slachtoffers van het geweld te verifiëren.

Al onze TWR-partners en -contacten in de regio hebben het tot nu toe overleefd. Maar de oorlog, op zijn zesde dag, heeft al ingrijpende gevolgen voor hun leven gehad.

 • Maandag leverde de directeur van TWR-Oekraïne* voedsel en brandstof aan mensen in nood. Dinsdag was hij loopgraven aan het graven. Omdat hij nog geen 60 is, is hij geroepen om het Oekraïense leger te dienen.
 • Een ander teamlid* reisde maandag naar Kiev om voedsel en medische benodigdheden uit te delen. Nadat hij de hele dag getuige was geweest van de vernietiging en de gevolgen van oorlog voor de hoofdstad, keerde hij veilig maar uitgeput en gefrustreerd terug naar zijn huis buiten Kiev.
 • Een teamlid* probeerde het gevaar te ontvluchten, samen met zijn gehandicapte kind en zijn moeder die zorg nodig heeft. Het conflict haalde hen echter maandag in, en ze moesten de dag doorbrengen in een schuilkelder.
 • De mannen van ons Oekraïense team moeten misschien in het land blijven, maar ze proberen hun families in veiligheid te brengen, indien mogelijk over de grens.
 • In Slowakije en andere aangrenzende landen is er voortdurende solidariteit bij het vinden van praktische manieren om vluchtelingen op te vangen. Dat geldt ook voor een TWR-medewerker* in Slowakije die een huis organiseert voor een van de Oekraïense families.

Degenen die als vluchteling in de omliggende landen arriveren, hebben veelal een trauma van de afgelopen dagen te verwerken. Stephenson vertelt over een jonge vluchteling die in shock raakte toen ze hoorde dat haar tijdelijke huisvesting in Slowakije in de buurt van een luchthaven zou zijn. “Dit toont de ernstige gevolgen van oorlog en geweld dat op de schouders van onschuldigen wordt gelegd”, schrijft Stephenson.

Het conflict treft niet alleen de gelovigen in Oekraïne maar ook die in Belarus en Rusland. Zo is een familielid van een van TWR’s Russische contacten* opgeroepen voor militaire dienst naarmate het conflict escaleert.

*Namen om veiligheidsredenen niet vermeld

Bid alstublieft met ons mee:

 • Vader God, we vragen om uw beschermende hand voor degenen die op de vlucht zijn en een veilig heenkomen zoeken. Bewaar hen en geef ze de rust die U alleen biedt.
 • We bidden speciaal voor de directeur van TWR-Oekraïne, dat hij fysieke en mentale kracht zal hebben als hij loopgraven graaft en weg is van zijn familie. Mag hij een licht zijn voor Christus te midden van de duisternis.
 • We brengen de familie bij U, die tijdens hun vlucht vertraging hebben opgelopen door de uitdagingen van een gehandicapt kind en een zieke oudere, en die nu nog in een gevarenzone in Centraal-Oekraïne verblijven. Wilt u hen op bovennatuurlijke wijze beschermen en in veiligheid brengen.
 • We bidden dat u onze partners in staat stelt door te gaan met uitzenden in de regio. Mogen deze programma’s hoop, moed en kracht bieden en angst wegnemen voor allen die luisteren.

 

UPDATE 4 FEBRUARI 2022

Nu de betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne bijzonder gespannen zijn en er dreiging is van een gewelddadige krachtmeting, wordt er volop gespeculeerd over wat de nabije toekomst voor beide landen in petto heeft. Wat zeker is, is dat TWR het Evangelie in beide landen nog steeds verkondigt, zowel in het Oekraïns als in het Russisch.

TWR heeft een nationale partner in Oekraïne en een vertegenwoordiging in Rusland en biedt in de hele regio een bemoedigende programmering van christelijke programma’s aan. Het heeft invloed. “Ons kantoor draait volgens plan”, schrijft de manager van TWR in Oekraïne. “We blijven programma’s produceren (radio en video’s), communiceren met onze luisteraars en plannen ons toekomstige werk.”

Reacties van luisteraars bevestigen dat mensen afstemmen. “Luisteren naar jullie programma’s is als koud water drinken in de hitte”, schreef een vrouw in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Een andere dame van het platteland zei: “Nog een zuster in Christus en ik zijn de enige gelovigen (waarvan we weten) in ons dorp. … Ik probeer jullie radioprogramma’s geen dag te missen.”
Een 8-jarig Russisch kind reageerde op kinderprogramma’s. “Ik begon naar de uitzendingen te luisteren via de radio. Ik hou echt van de Bijbelverhalen. Ik heb voor mezelf besloten dat mijn hart aan Jezus moet toebehoren.”

Hoewel het conflict over de omstreden Donbass-regio al sinds 2014 aan de gang is, komen aan beide kanten van de grens mensen tot geloof in Christus. “Zoals de toenemende spanningen en conflicten tussen Oekraïne en Rusland laten zien, is de menselijke vrede uiterst broos”, zegt Dirk Mueller, internationaal directeur van TWR voor Europa. “TWR in Europa gaat echter door met het dagelijks krachtig uitzenden van een ​​boodschap waarvan ik vertrouw dat het mensen in beide landen zal helpen de ware gever van hoop en vrede te leren kennen – Jezus Christus.”

De partner van TWR in Oekraïne zendt programma’s uit in zowel de Oekraïense als de Russische taal. Bovendien gebruiken de contacten van TWR-vertegenwoordiging in Rusland verschillende mediaplatforms om hun mensen in verschillende delen van dit uitgestrekte land te bereiken. De missie is duidelijk: mensen in beide landen hebben Jezus nodig. “We zijn blij dat we betrokken blijven bij de geweldige bediening van het verspreiden van het Evangelie over de hele wereld”, schrijft de manager van TWR in Oekraïne. “Moge God al diegenen zegenen die ons steunen, voor ons bidden en met ons zijn in deze moeilijke tijd.”
De manager van de bedieningsactiviteiten in Rusland voegt toe: “Ik dank God dat we samen zijn als één team van gelovigen en gezamenlijk werk doen voor Gods glorie!


 

Medio januari 2022 gaf de directeur van TWR-Oekraïne een update van de situatie:

“Momenteel ervaren we geen paniek onder de bevolking. Een deel van de verklaring daarvoor is dat er al meer dan zeven jaar oorlog is. Bijna elke dag wordt er iemand verwond of gedood. We zijn als het ware aan deze realiteit gewend geraakt. Misschien maken de machthebbers zich meer zorgen. Ze zijn beter op de hoogte van wat er speelt.

Toen de gebeurtenissen in de Donbass-regio (Oost-Oekraïne) begonnen, hadden we gedurende langere tijd een hele reeks programma’s die aansloten bij de actualiteit. We berichtten over voorgangers, vrijwilligers en gewone mensen die hun leven riskeerden om hun buren in nood te helpen. We spraken ook over de noodzaak om te vergeven, beproevingen te doorstaan, anderen te helpen en een hechte relatie met God te hebben om deze moeilijkheden te overwinnen. Al deze programma’s staan ​​op onze platforms en zijn nog steeds te horen.

Ons kantoor draait volgens planning. We gaan elke dag naar ons werk. We blijven programma’s (radio en video’s) produceren, communiceren met onze luisteraars en plannen ons toekomstige werk. Het gaat tot nu toe goed met ons, godzijdank!

Ons gebedsverzoek: dat God tot de harten van onze mensen zal spreken door de moeilijkheden die Oekraïne doormaakt, dat ze zullen begrijpen dat God de leiding heeft over de geschiedenis en dat ze Zijn hulp zullen zoeken. We vragen God om ons de wijsheid te geven om de juiste woorden op het juiste moment te zeggen.”

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop