TWR zet zich in voor slachtoffers aardbevingen Lombok - TWR

Het Indonesische eiland Lombok is de afgelopen weken diverse malen getroffen door zware aardbevingen en vele naschokken. Daarbij zijn inmiddels meer dan vijfhonderd mensen om het leven gekomen en talloze mensen gewond geraakt. De schade aan gebouwen is enorm en naarmate er nieuwe naschokken en aardbevingen blijven volgen, wordt die schade alleen maar groter en vallen er steeds meer slachtoffers. Tegelijkertijd is er veel geestelijke nood bij de bewoners. Door de aardbevingen en het verlies van dierbaren hebben zij te maken met traumatische ervaringen. TWR gaat zich voor die bewoners van Lombok inzetten: dankzij financiële steun vanuit Nederland wordt de komende tijd een speciale radioserie uitgezonden om geestelijke hulp te bieden.

De beelden die sinds de aardbevingen de wereld over gaan, laten een eiland zien dat grotendeels in puin ligt. Op het noordelijke deel van Lombok is zelfs bijna 75 procent van de woningen verwoest. Overheden, de rampenbestrijdingsdienst en diverse hulporganisaties zijn aanwezig om onmiddellijke fysieke hulp te bieden, zoals evacuatie, het bieden van onderdak, voedseldistributie en medische hulp.

Geestelijke hulp bieden

Utomo Iman Santosa, TWR-directeur voor Zuidoost-Azië, bezocht het rampgebied en was diep onder de indruk van de impact die de ramp heeft op de bevolking. “Het was hartverscheurend om te zien hoe mijn landgenoten in shock en getraumatiseerd zijn door alle gebeurtenissen en het verlies van hun geliefden en bezittingen.”

TWR wil zich met de mogelijkheden die zij heeft de bevolking van Lombok via radio te bereiken, inzetten om geestelijke hulp te bieden. Via een krachtig kortegolfstation op het eiland Guam en twee FM-stations op Oost-Bali en het eiland Lombok zelf zullen de komende weken extra radioprogramma’s worden uitgezonden. Santosa: “We hopen dat onze programma’s de overlevenden kracht geven staande te blijven in deze moeilijke situatie en dat het hen helpt zich te richten op de ware bron van hoop en kracht: God alleen.”

‘Therapie voor de ziel’

In totaal gaat het om 70 afleveringen van het radioprogramma ‘Therapie voor de ziel’, die eerder zijn uitgezonden na de verwoestende tsunami die de Indische Oceaan in 2004 trof. Veel Indonesiërs ervoeren destijds de zegen van deze uitzendingen en reageerden positief op de boodschap die zij hoorden. Waar nodig zullen deze uitzendingen aan de huidige actualiteit en de bevolking van Lombok worden aangepast.

Gedurende 10 weken zal er dagelijks een aflevering van 15 minuten via de genoemde stations worden uitgezonden. Het radioprogramma brengt een boodschap van hoop en troost voor een bevolking in shock.

Samenwerking

Voor deze hulpverlening werkt TWR nauw samen met lokale kerken en een organisatie die ter plaatse is om praktische hulp te verlenen. Zij helpen bij het uitdelen van 100 radio’s aan de getroffen bevolking in het noorden van Lombok en wijzen daarbij ook op de uitzendingen van TWR.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop