‘Mijn kinderen zien dat ik veranderd ben’ - TWR

‘Door de TWR-programma’s heb ik geleerd hoe ik mijn kinderen beter kan opvoeden, vooral ook in geestelijk opzicht. Zelfs mijn man is erdoor veranderd en hij luistert tegenwoordig ook mee.’ Het verhaal van Ramminum die in Indonesië luistert naar het programma Hoop voor vrouwen staat niet op zichzelf. Velen in dit enorme land worstelen met de alledaagse dingen en hunkeren naar een Bijbelse handreiking.

Ramminum vertelt dat ze in het verleden vaak snel boos was en dan in haar boosheid soms haar kinderen sloeg. ‘Tot ik een paar jaar geleden de programma’s van TWR ontdekte. Nu kan ik mijn boosheid beter beheersen.’ Zij heeft het onder andere over de programma’s Hoop voor Vrouwen en Wijze Moeder. Programma’s waarvoor zij bijzonder dankbaar is: ‘Mijn kinderen zien dat ik veranderd ben.’

Wijze Moeder

Opvoeding is een thema dat voor heel Indonesië relevant is. Bijna alle vaders én moeders werken overdag en kunnen weinig aandacht geven aan de kinderen. Op de momenten dat ze er wel zijn, zijn ze vaak prikkelbaar en moe. ‘We hebben daarom, naast het programma Hoop voor Vrouwen, een nieuw programma ontwikkeld dat zich speciaal richt op de opvoeding van kinderen’, vertelt Lina. ‘Behalve het opnemen van het programma Wijze Moeder organiseer ik met mijn TWR-collega’s ook maandelijks bijeenkomsten voor moeders.’

Een van de deelnemers is Yohana een jonge vrouw met een zoontje van negen (zie foto). Zij is erg blij met het programma en de bijeenkomsten. ‘Mijn vader kon erg boos worden en dan vernederde hij mij in het bijzijn van buren of vriendinnetjes door me te slaan en tegen me te schreeuwen. Ik wilde mijn zoontje anders opvoeden en het programma Wijze Moeder helpt me daarbij.’ Haar zoontje vult nog aan dat zijn moeder erg lief is. Als ze boos op hem is, zegt ze dat pas thuis tegen hem. ‘Ik heb het dan ook verdiend, maar ze zal nooit boos worden als mijn vriendjes erbij zijn.’

Mooie aanvulling

De TWR-uitzendingen hebben vaak óók een uitwerking op de directe omgeving van de luisteraars. Vader Sumardi is de man van Rammunim. Doordat zijn vrouw zo veranderd is na het luisteren van de programma’s, raakte hij ook geïnteresseerd en werd hij christen. Hij hoopt dat TWR nog meer programma’s kan ontwikkelen. Het is een mooie aanvulling op wat hij in de kerk hoort.

TWR in Indonesië

Maar er zijn ook andere programma’s en het werk van TWR in Indonesië is zeer uitgebreid. Sinds 2000 zendt onze partner in Indonesië programma’s uit. Daarvoor maakt TWR gebruik van MW-frequenties, 93 lokale FM-zenders en 6 online streamingsdiensten. Ook worden audiospelers ingezet. Alle delen van Indonesië kunnen zo bereikt worden. De nieuwste zender is in Batam en is de enige zender die in bezit is van TWR Indonesië. Deze zender bereikt Singapore, delen van Maleisië en delen van Indonesië.

Indonesië

Indonesië bestaat uit heel veel eilanden en heeft een bevolking van ruim 277 miljoen inwoners. 87 procent is moslim en daardoor is Indonesië het land met de meeste moslims. In sommige delen zijn de moslims heel fanatiek en is het voor christenen erg moeilijk, maar er zijn ook eilanden waar je in vrijheid het Evangelie kunt verkondigen.
Het verschil tussen oost en west is ook enorm. Niet alleen in kilometers (5100 km!), maar ook in cultuur. Op Papoea willen de mensen het liefst onafhankelijk zijn van Indonesië en het merendeel van de bevolking is er (in naam) christen. Meer westelijke eilanden zijn soms vrij modern en goed ontwikkeld en de meeste mensen zijn er moslim. In met name de steden zijn volop voorzieningen aanwezig voor een luxe leven. TWR probeert de mensen zo goed mogelijk te bereiken door programma’s te maken die aansluiten bij de belevingswereld van de luisteraar. Zo wordt er momenteel een programma ontwikkeld voor nominale moslims, die eigenlijk niks aan het geloof doen.

Enkele TWR-programma’s

Hoop voor Vrouwen: Dit programma behandelt thema’s die voor vrouwen interessant zijn, zoals opvoeding en de positie van de vrouw.
Wijze Moeder: Dit programma focust vooral op de opvoeding van het gezin. Hoe voed je je kinderen op een goede manier op en hoe geef je hen (positieve) aandacht?
Dokter Lukas: Dit programma geeft algemene informatie over gezondheidszorg, gebaseerd op christelijke waarden, en brengt de boodschap van geestelijke heling door Jezus Christus.
De Weg naar Rechtvaardigheid: Dit programma, uitgezonden in diverse talen, is geschreven voor moslims. Het sluit aan bij de kennis van moslims over de profeten en leidt uiteindelijk tot Jezus Christus.
Noodhulpprogramma’s: Noodhulpprogramma’s worden uitgezonden na rampen, zoals een aardbeving of vulkaanuitbarsting. Ze bieden troost en praktische informatie.

Getuigenis

‘Ik woon in een deel van Indonesië waar veel moslims wonen. Zelf ben ik christen en ik kan elke zondag naar de kerk. Toch moeten we wel voorzichtig zijn. Ik luister heel graag naar de programma’s van TWR. Dat doe ik samen met anderen. Helaas heb ik geen audiospeler, dus ik moet altijd naar vrienden om te luisteren.  Als ik zelf een audiospeler zou hebben, kan ik mijn nietchristelijke buren uitnodigen om ook eens naar de programma’s te luisteren. Ik zou op die manier graag het Evangelie willen delen. Omdat ik mijn buren goed ken, is het voor mij niet gevaarlijk om ze eens uit te nodigen om samen naar het programma te luisteren. Dat is de reden dat ik erg graag een eigen audiospeler wil.’
Een luisteraar

Het Evangelie verandert levens in Indonesië

Radio, internet en audiospelers zijn belangrijk om het Evangelie te brengen in een uitgestrekt land als Indonesië. Helpt u mee bij de verspreiding van het goede nieuws?

  • € 15 – U maakt de aanschaf van 1 audiospeler mogelijk.
  • € 50 – U maakt 1 maand uitzending mogelijk van Hoop voor Vrouwen of Dokter Lukas.
  • € 125 – U maakt 2 uitzendingen schrijven en opnemen mogelijk.

Iedere donatie is van waarde. Stort uw gift o.v.v. Hoop en hulp op: IBAN NL75 INGB 0000 7723 42. Of geef direct online via het geefblok op deze pagina.

Wilt u ook helpen? Steun dit project

De wereldwijde verspreiding van het Evangelie door TWR wordt volledig gefinancierd met giften. Uw donatie is dan ook zeer welkom!

Steun dit project

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Laptop