
Centraal-Azië: over een luisteraar en een boze mahalla
‘Als je de mahalla begrijpt, snap je onze positie als christenen beter.’ Toen dat tegen een TWR-medewerker werd gezegd, tijdens een reis door Oezbekistan, zag ze dit artikel voor zich.
Overzicht
TWR heeft programma's in 190 landen en in meer dan 230 talen en dialecten. Hiervoor gebruikt TWR meer dan 2.000 zendlocaties en verschillende soorten media, waaronder geluidsdragers, MP3-spelers en audiobijbels. TWR Nederland en België ondersteunt projecten in de 25 focuslanden. Hieronder vindt u informatie over de actuele projecten. Helpt u mee?
‘Als je de mahalla begrijpt, snap je onze positie als christenen beter.’ Toen dat tegen een TWR-medewerker werd gezegd, tijdens een reis door Oezbekistan, zag ze dit artikel voor zich.
In een land waar de problemen zich lijken op te stapelen, kwamen er in 2022 meer dan 2000 nieuwe gelovigen bij en lieten meer dan 400 moslims zich dopen.
Bent u weleens naar Israël geweest voor een rondgang langs Bijbelse plaatsen? Voor sommige Israëli’s is het Beloofde Land een naargeestig eindstation geworden. Gevangen in verslaving dwalen ze dakloos rond. Toch is er hoop. Want de God van Abraham, Izak en Jakob heeft prachtige beloften, ook voor deze Joden.
'Ze zijn wel anders, die christenen.’
Twee uur lopen naar school. Kinderen die in een afgelegen dorpje in de bergen van Nepal wonen, vinden dit heel normaal, maar in feite is hun woonplaats zo goed als onbereikbaar. TWR zet zich in om onder andere deze mensen tóch te bereiken met het Evangelie!
Akmal woont in Oezbekistan en is christen. Na zijn bekering volgden verstoting en bedreigingen door zijn directe omgeving. Uiteindelijk moest Akmal verhuizen, maar hij volhardde in zijn geloof: ‘Ik kan de waarheid toch niet verloochenen?’
China, voor de buitenwereld ziet de complete samenleving er strak georkestreerd uit. Alles onder controle. Letterlijk. Maar wie verder inzoomt, ziet dat er in dit land onder de oppervlakte van alles gebeurt. Gelukkig óók op het gebied van evangelisatie.
Wist u dat de islam in Turkije steeds sterker wordt opgedrongen aan tieners? Dat kinderen in Oekraïne worstelen met vragen over de oorlog? En dat veel Roma-kinderen opgroeien in diepe armoede, vaak geïsoleerd van de rest van de bevolking? TWR wil kinderen en jongeren bereiken met de boodschap van Hoop. Daarom maken we programma’s die aansluiten bij hun belevingswereld.
‘Door de TWR-programma's heb ik geleerd hoe ik mijn kinderen beter kan opvoeden, vooral ook in geestelijk opzicht. Zelfs mijn man is erdoor veranderd en hij luistert tegenwoordig ook mee.’ Het verhaal van Ramminum die in Indonesië luistert naar het programma Hoop voor vrouwen staat niet op zichzelf. Velen in dit enorme land worstelen met de alledaagse dingen en hunkeren naar een Bijbelse handreiking.
‘Het christelijk geloof kan toch niet voor mij zijn?’ Dankzij lokale presentatoren beseffen luisteraars van de TWR-programma's in Centraal-Azië dat het Evangelie voor iedereen is.
TWR Oekraïne-directeur Alexander Chmut nam afscheid van zijn kleindochter. Zij ontvluchtte het land; zelf is hij gebleven. Samen met zijn team maakt hij nieuwe programma’s om perspectief en hoop te bieden in oorlogstijd. Ondanks alles lukt het nog steeds om vrijwel continu via radio en internet uit te zenden. En het aantal luisteraars groeit!
Drie miljard. Dit onvoorstelbare aantal mensen – dichtbij en ver weg – heeft het Evangelie nog nooit gehoord. Zij zijn ‘onbereikt’ en missen daarom het meest waardevolle wat God ons te bieden heeft. Vanuit de Bijbelse opdracht laat TWR het Woord van God overal horen.